Potencijali Sisačko-moslavačke županije predstavljeni u EU parlamentu

imp

U Bruxellesu, u EU parlamentu, kroz izložbu Zeleno-plava zipka Hrvatske predstavljena je Sisačko-moslavačka županija.
Izložba je otvorena u utorak navečer i traje do 31. ožujka, organizirala ju je hrvatska europarlamentarka Marijana Petir, a otvorio predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani. „Prije svega želim zahvaliti Marijani za ovaj poziv da proslavimo ljepotu njenog zavičaja. Kada vidim ove fotografije razumijem zašto je tako ponosna na svoj zavičaj. Ova regija pokazuje najbolji odnos između čovjeka i prirode, veličanstvenu ljepotu vezanu uz tradiciju. I ovo pokazuje vrlo jaku vezu između člana parlamenta i njegovog zavičaja. To samo znači da kada djelujemo zajedno u Europi da smo snažniji i jači. Mi predstavljamo europski narod u svoj njegovoj različitosti, a u ovim vremenima izazova vrlo je važno da djelujemo jedinstveno – rekao je prilikom otvaranja Tajani.

bruxelles 2
Središnji dio izložbe je 17 fotografija Parka prirode Lonjsko polje koje je odabrala Hrvatska turistička zajednica a predsatvljaju prirodnu i kulturnu baštinu ovog parka prirode. Uz fotografije izložena su i četiri suvenira specifična za pojedine mikroregije Sisačko-moslavačke županije – Turopoljska kuća, Petrinjska stucka, Moslavačka nošnja i Sisački nakit.

17629628_1838056623123066_8476375931688960953_n
„Sve ono što volim i čime se ponosim želim pokazati Europi i svijetu. Očuvanje bioraznolikosti, tradicionalne gradnje te kulturne baštine kroz život lokalnog stanovništva prilika je da svima predstavimo hrvatski model suživota s prirodom. Upravo na ovim fotografijama vidljiva je filozofija koju živimo a koju smo naučili za obiteljiskim stolom.“ – rekla je Marijana Petir posvetivši izložbu hrvatskim seljacima „Koji su čuvajući kulturu, nošnju, pjesmu, jezik, vjeru i identitet hrvatskog naraoda radili temelje ujedinjene Europe i doprinijeli da Hrvatska postane ponosna članica Europske uniije.“

17629782_1838056406456421_6543378145879602474_n
Posjetitelji izložbe mogli su probati i uživati u autohtonim jelima koje su za njih pripremili članovi zajednice proizvođača Sisačko –moslavačke županije.
Za dobru kapljicu pobrinuli su se vinari udruge „Škrlet“. Vinari su se u Bruxellesu susreli i s belgijskim proizvođačima i distributerima vina.
Prije otvorenja izložbe održana je tematska konferencija na kojoj su predstavljene glavne gospodarsko-turističke manifestacije Sisačko-moslavačke županije – “Voloderske jeseni”, “Kestenijada u Hrvatskoj Kostajnici”, “Letovanić – selo pokraj Kupe” kao i potencijal Lječilišta Topusko.

najčitanije