Poštujte naše znakove

mradenovic

261020211635276552.jpeg

Početak školske godina za policiju uvijek znači provođenje preventivne akcije Poštujte naše znakove. Utvrđeno je trenutno stanje i nedostaci signalizacije te je su svi nedostaci već uklonjeni. Početak rujna policajci će provesti u školama i u dogovoru s ravnateljima, prvašićima održati predavanja i sudjelovati na prvim roditeljskim sastancima. Prvašićima će se podijeliti i reflektirajući prsluci, rekao nam je Marko Čorak, policijski službenik za prometnu preventivu u cestovnom prometu.

“Cilj ove akcije je ukazati djeci kako najsigurnije doći do škole. Roditeljima koji dovoze svoju djecu u školu, skrenut će se pozornost na način kako da, u skladu sa zakonom, sigurno prevezu svoju djecu”, ističe Čorak.

Naglasak predavanja na roditeljskim sastancima bit će na adekvatnom smještaju djece u vozilu te korištenje sigurnosnog pojasa, sigurnosne sjedalice i postolja za sjedenje. Statistika pokazuje da se stanje poboljšava i da se broj nesreća smanjuje. Na prometnicama Policijske uprave sisačko-moslavačke tijekom 2014.godine evidentirano je ukupno 1 148 prometnih nesreća. U evidentiranim prometnim nesrećama sudjelovala su 184 djeteta starosne dobi do 14 godina, što je ukupno gledajući povoljnije stanje u odnosu na 2013.godinu kada su u prometnim nesrećama sudjelovala 203 djeteta.

Iz policijske uprave poručuju kako će zajedno s inspektorima cestovnog prometa vršiti nadzor tehničke ispravnosti autobusa kojima djeca putuju u školu. Svi se vozači pozivaju na dodatan oprez, a kako bi mališani prve dane nastave sigurno stizali od kuće do škole, pobrinut će se i policija koja će nadzirati raskrižja i prometnice. Tijekom rujna, svakog dana, posebno u vrijeme početka i završetka nastave, policijski će službenici zajedno s pripadnicima prometne jedinice mladeži nadzirati promet. Poduzimat će se sve zakonom propisane mjere prema vozačima koji čine prometne prekršaje, naročito prekršaje napoštivanja prednosti prolaza pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu.

Očekujemo da će sve sudionici u prometu svojim odgovornim ponašanjem pridonijeti uspjehu ovogodišnje akcije Poštujte naše znakove i time izravno utjecati na smanjenje rizičnih ponašanja u prometu, kao i na smanjenje broja prometnih nesreća, naročito onih u kojima stradavaju djeca, poručuju iz policijske uprave.

najčitanije