Postavljena spomen-ploča vlč. Stjepanu Štormaru u Gorama

imp

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je na blagdan Male Gospe, u ponedjeljak 8. rujna, svečano misno slavlje u svetištu Majke naših stradanja u Gori. Tom prigodom biskup je i blagoslovio novopostavljenu spomen-ploču za vlč. Stjepana Štromara, rođenog 1915. godine u Gori, zaređenog za svećenika 1941. godine, kapelana u Moravču, sv. Ivanu u Zagrebu i Mariji Bistrici i ubijenog u Maceljskoj šumi 1945. godine.

U homiliji govoreći o blagdanu rođenja Marijina, biskup Košić je istaknuo kako je bitno i važno rođenje svakog pojedinog čovjeka, za kojeg se uvijek pitamo, što će biti od tog djeteta i što će postati u svom životu. “Svako dijete može postati svet čovjek, može postati zločinac, može biti prosječan, ali i učiniti velike svari. Ovisi to i o okolnostima, ali i prije svega o milosti Božjoj i čovjekovoj suradnji s tom milosti. Evo Marija je sva bila okrenuta Bogu, poslušnosti njegovoj riječi i suradnji s Božjom milosti.

Čuli smo kako je Josip doživio to da je Marija bila izabrana za rođenje Sina Božjeg. Bog mu je to sam objavio, da je doista njezino čedo Sin Božji, koji će spasiti svijet od njegovih grijeha. Djevica je začela i rodit će sina, nadjenut će mu se ime Emanuel – S nama Bog, navijestio je prorok Izaija, a sve to apostol Matej primjenjuje i na Mariju. Njezina je uloga velika na ovome svijetu, ali ona je također u nizu onih koji su prethodili Spasitelju i koji trebaju pomoći da se Božje spasenje dogodi u povijesti čovječanstva. Čuli smo rodoslovlje Isusa Krista u tri poglavlja. Možda nam se nabrajanje tih imena čini dosadno i nerazumljivo, ali je važno svako pročitano ime jer ono predstavlja čovjeka. Svaki taj čovjek je važan, svako rođenje je važno i da nije bilo nekog od tih kako bi došao na ovaj svijet Sin Božji? Zato moramo na današnji dan moliti za svu djecu svijeta koja se začmu, da se i rode”, poručio je biskup.

najčitanije