Posjet Bruxellesu

imp

261020211635285570.jpeg

Vrhunske čokolade, odlična piva, čarobni Grand Place, Europska četvrt – sve to ali i puno više opisuje Bruxelles – središte moći Europske unije.
Priliku da osjeti kako diše ta europska metropola imala je i moja malenkost zahvaljujući eurozastupnici naše županije Marijani Petir koja je pozvala novinare s područja Sisačko moslavačke županije u radni posjet.

U dva dana boravka imali smo prilike vidjeti kako funkcioniraju uredi za informiranje naših europarlamentaraca, vidjeti način rada ne samo naučiti nešto novo od naših kolega koji rade kao savjetnici za medije za Hrvatsku.

Alen Legović bivši novinar i sadašnji savjetnik za medije u EPP grupi ( odnosno pučanima) dao nam je korisne upute kako i na koji način izvještavati iz EU Parlamenta.
Kako radi press i audiovizualni odjel pokazala nam je Maja Orel Swartz, savjetnica za medije za Hrvatsku otkrivajući nam na koje sve načine možemo povući informacije koje nam trebaju, dok nam je Lada Jurica otkrila online komuniciranje Kluba zastupnika u EU parlamentu. Eurozastupnici njih 750 uglavnom sa medijima komuniciraju preko društvenih mreža, Facebooka i Twitera.

Impresivno zdanje zgrade koja se proteže na nekoliko tisuća kvadratnih metara obuzme vas čim kročite u nju. Svega pola sata boravka u zgradi bilo je dovoljno da me preuzme njihov ludi tempo ( u danu možete napraviti gotovo 10 km a da iz zgrade uopće ne izađete). Ono što je nas osim načina na koji dobiti informacije iz EU parlamenta zanimalo su i radijski studiji, a kad smo ga vidjeli ostali smo bez teksta, odlična tehnička oprema i sve ostalo, studio za poželjeti.

No nismo bili samo u EU parlamentu

Jer iako mnogi grad doživljavaju kroz europske institucije i politiku, Bruxelles pruža i mnoge skrivene tajne. Otkuda početi? Pa od svjetski poznatih belgijskih piva, još poznatijih čokolada ili možda vafla sa šlagom prelivenih karamelom
Naravno morali smo osjetiti i noćni život – a on……..ostaje tajna za javnost zna ga samo mala ekipa koja je prtotekla dva dana boravila u glavnom gradu Kraljevine Belgije.

Mogu reći da smo doživjeli Europski parlament na posve novi način.

najčitanije