Pomoćnici u nastavi – velika pomoć učenicima, nastavnicima i roditeljima

st

O važnosti uloge učitelja u našim životima već svi znamo, a u novije vrijeme obrazovni sustav zahtjeva još pojedinaca osposobljenih za rad s djecom s poteškoćama u razvoju. O kakvom god da se invaliditetu radi, pomoćnici u nastavi postali su važan dio života i obrazovanja djece, ali i roditelja i učitelja, i njihovo zapošljavanje nikako se ne smije gledati kao trošak.
Jedn od projekata koji osigurava takvu pomoć već treću godinu zaredom provodi i Sisačko-moslavačka županija. ‘Zajedno do inkluzivnog obrazovanja’ naziv je projekta koji ove godine osigurava 55 pomoćnika za 59 učenika, a županije je iz vlastitih sredstava osigurala sredstva za još 7 pomoćnika, te u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje još 6 pomoćnika, rekao je dožupan Marin Piletić.

‘Ukupno smo ove školske godine osigurali 68 radnih mjesta, ali ono što je još važnije, osigurali smo podršku za 72 učenika. To je važno za učenike, ali je velika pomoć i za roditelje te nastavnicima, defektolozima i svim ostalima u odgojno obrazovnom procesu’, rekao je Piletić.

Koliko su pomoćnici u nastavi važni rekla je Ankica Krnjaić Magdić, ravnateljica OŠ Mate Lovraka u Petrinji, koju pohađa 30 učenika s teškoćama u razvoju.

‘Oni su desna ruka svakom učitelju, velika pomoć roditeljima i zaslužni su da se djeca s poteškoćama u razvoju uspješno intagriraju u nastavu i socijaliziraju.’

Gospođa Andrijana Krmpotić radi kao pomoćnik u nastavi već sedmu školsku godinu, a učenik s kojim radi drugu godinu zaredom u njoj ima pomoćnika u nastavi i osobu na koju može računati.

‘Naša aktivnost se sastoji od toga da mu pomažem u učenju, savladavanju nastavnog programa, pisanju zadaća, rješavanju testova, likovnom izražavanju i slično. Postigla sam uspješan odnos s učenikom, roditeljima i djelatnicima škole. Pomažem i cijelom razredu jer nas pitaju što god im je nejasno i zato mislim da smo od velike koristi za obrazovni sustav.’

U konačnici veliku pomoć imaju i roditelji, potvrđuje Mihajlo Gajić, otac jednog djeteta s poteškoćama u razvoju.

‘Uloga pomoćnika u nastavi je za nas roditelje velika jer se radi o djeci koja su ili invalidne osobe ili imaju problema s poremećajem u ponašanju. Asistenti su ti koji nadopunjuju rad nastavnika, koji poažu djeci da lakše savladaju gradivo. Roditeljima to puno znači i zato ovakve projekte treba podržavati’, zaključio je gospodin Gajić.

najčitanije