Policija zaplijenila veliku količinu oružja

imp

Policija Oružje 9

Policijski službenici PU sisačko-moslavačke dovršili su opsežno višemjesečno kriminalističko istraživanje nad sedmoricom muškaraca u dobi od 41 do 78 godina s područja Siska i Topuskog zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari.
Rezultate istraživanja na konferenciji za medije prezentirali su načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Luka Pešut i voditelj Službe kriminalističke policije Vlado Papeš.

 

Temeljem naloga Županijskog suda u Sisku pretraženi su domovi i druge prostorije koje osumnjičenici koriste, istaknuo je načelnik Pešut te rekao što je sve pronađeno i oduzeto: „44 puške (vojne, lovačke i zračne), 35 pištolja, 147 spremnika za pištolje i puške, 16 435 komada raznog streljiva, 757 komada zrna za izradu pištoljskog streljiva, 712 lovačkih kapisli, 207 dijelova oružja, 113 ručnih bombi, 8 upaljača, 2 prigušivača, 1 nepotpuni prigušivač, 25 komada detonatorskih kapisli, 24 upaljača za protupješačke mine, 6 specijalnih diverzantskih upaljača , 11 topničkih granata, 8 komada barutnih punjenja za raketni bacač, 3 zolje, 88 raznih mina, jedna ručno izrađena eksplozivna naprava, 10 metara sporogorećeg štapina, 20,15 kilograma eksploziva, 2047,9 grama baruta, 6,200 grama sačme, preša za punjenje baruta za izradu streljiva, dva komada mjerica za punjenje patrona, dva metalna lijevka za punjenje streljiva, 44 bravarska označivača raznih slova i brojeva.“

 

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv četvorice muškaraca slijedi kaznena prijava zbog počinjenog kaznenog djela Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari, dok su trojica uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave sisačko-moslavačke.

 

Policija Oružje 8

 

Voditelj Službe Vlado Papeš istaknuo je kako je ova Policijska uprava pri samom vrhu u otkrivenim i dovršenim kriminalističkim istraživanjima kaznenih djela Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari što pokazuju i statistički podaci. Otkriveno je 41 kazneno djelo tijekom 2023. godine što je za 24,2 % više nego u 2022. godini. Na kraju je zaključio kako ni ove godine ne zaostajemo u otkrivanju i procesuiranju kaznenih djela i počinitelja te smo u prvih pet mjeseci ove godine otkrili 21 kazneno djelo Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari.

 

Manje Oružja Manje Trgedija

 

 

Iz PU sisačko – moslavačke podsjećaju kako je još uvijek u tijeku kampanja “Manje oružja, manje tragedija” kojom je bez ikakvih sankcija omogućena dragovoljna predaja svih vrsta oružja i ubojitih sredstava.

„Oružje i ubojita sredstva ne odlažite i ne ostavljajte u kontejnerima za smeće ili na drugim otvorenim prostorima u prirodi. Na taj način ugrožavate živote drugih ljudi. Protiv građana koji ovakvo oružje prijave policiji radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.
Oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Mi ćemo poslati stručne i osposobljene policijske službenike koji će oružje preuzeti.“, poručuju iz županijske policije.

 

Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92.

 

Manje Oružja Manje Tragedija

Foto: Sisak portal

najčitanije