Policija spriječila još dva slučaja krijumčarenja osoba

Policija Rotirka

Policijski službenici koji rade na poslovima sprječavanja nezakonitih migracija su u ponedjeljak, 28. kolovoza u poslijepodnevnim satima na području Topuskog, zaustavili automobil bosanskohercegovačkih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 31-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine, a u vozilu se nalazilo 12 stranih državljana koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku. Nekoliko sati poslije, na području Topuskog zatečen je i 38-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine koji se dovodi u vezu s ovim događajem.

 

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je osumnjičeni 31-godišnjak iz koristoljublja za unaprijed dogovoreni novčani iznos prevozio strane državljane do krajnjeg odredišta, a u čemu mu je pomagao 38-godišnjak.

 

Također je utvrđeno da je 31-godišnjak bez položenog vozačkog ispita upravljao automobilom. Zbog počinjenog prekršaja protiv njega slijedi optužni prijedlog nadležnom Općinskom sudu.

 

Istoga dana u noćnim satima na području Lekenika, zaustavljen je također automobil bosanskohercegovačkih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 24-godišnji hrvatski državljanin, a u vozilu se nalazilo osam stranih državljana koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku.

 

I on je iz koristoljublja za unaprijed dogovoreni novčani iznos prevozio strane državljane do krajnjeg odredišta.

 

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma osumnjičeni su uhićeni, a strani su državljani dovedeni u službene prostorije nadležne policijske postaje.

 

Svi su strani državljani izrazili namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj.

 

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave sisačko-moslavačke.

najčitanije