Policija spriječila ilegalnu proizvodnju cigareta – trošarinska šteta iznosila bi više od 19 milijuna eura

imp

Policija Cigarete 2

Policijski službenici Službe kriminalističke policije Policijske uprave sisačko-moslavačke u suradnji s Upravom kriminalističke policije i Službom kriminalističke policije Policijske uprave krapinsko-zagorske u koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom u Sisku, dovršili su složeno, opsežno, višemjesečno kriminalističko istraživanje nad više počinitelja s područja Sisačko-moslavačke i Krapinsko-zagorske županije kao i bosanskohercegovačkih državljana zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela Nedozvoljena proizvodnja, Izbjegavanje carinskog nadzora i Nedozvoljena trgovina.

 

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako je 54-godišnjak s kutinskog područja u razdoblju od mjeseca listopada prošle godine do kraja ožujka ove godine od 58-godišnjaka s područja Krapinsko-zagorske županije, nabavio i preuzeo kompletnu ambalažu za ilegalnu proizvodnju cigareta raznih marki (kutije, papir za omatanje, filteri i folije), sastavnih dijelova materijala koji se može uporabiti za nedozvoljenu proizvodnju cigareta, a čija je proizvodnja zakonom ograničena.“, izvijestio je danas na konferenciji za medije načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Luka Pešut.

 

U sklopu kriminalističkog istraživanja na području Policijskih uprava sisačko-moslavačke i krapinsko –zagorske obavljene su pretrage doma i drugih prostorija te teretnih motornih vozila zatečenih u prometu kod 54-godišnjaka, 58-godišnjaka i 38-godišnjaka te je pronađeno i oduzeto ukupno 57 tvorničkih ISO paleta zapakirane ambalaže za ilegalnu proizvodnju cigareta, a koje bi da su uporabljene za proizvodnju uzrokovale višemilijunsku štetu državnom proračunu Republike Hrvatske i legalnom proizvođaču cigareta.

„Utvrđeno je i kako su trojica muškarca s kutinskog područja starosti 71, 52 i 49 godina, kao i 63-godišnjak s područja Hrvatske Dubice te dvojica bosanskohercegovačkih državljana starosti 43 i 57 godina, počinili više kaznenih djela Nedozvoljena trgovina i Izbjegavanje carinskog nadzora tako što su izbjegavajući mjere carinskog nadzora iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku krijumčarili duhanske proizvode koji predstavljaju visoko tarifnu trošarinsku robu čija je proizvodnja i promet ograničena, a koje su kasnije preprodavali na kutinskom području.“, dodao je načelnik Pešut.

 

Tijekom kriminalističkog istraživanja od osumnjičenih je privremeno oduzeto ukupno 375 kilograma sitno rezanog duhana i 352 šteke cigareta, što je 7040 kutija, odnosno 140.800 cigareta.

 

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju zbog počinjenih kaznenih djela Nedozvoljena proizvodnja, krajem mjeseca ožujka, 54-godišnjak je uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave sisačko-moslavačke, dok su 58-godišnjak i 38-godišnjak predani pritvorskom nadzorniku PU krapinsko-zagorske.

 

Protiv četvorice osumnjičenih starosti 49, 52, 57 i 71 godinu podnesena je kaznena prijava zbog počinjenih kaznenih djela Nedozvoljena trgovina, dok su protiv 43-godišnjaka, 63-godišnjaka i 71-godišnjaka podnijete kaznene prijave zbog počinjenih kaznenih djela Izbjegavanje carinskog nadzora.

Načelnik Pešut zahvalio je na suradnji kolegama Službe kriminalističke policije dviju Policijskih uprava i istaknuo kako su izuzetno brzim, kvalitetnom i efikasno odrađenim poslom u značajnoj mjeri pomogli u ovom kriminalističkom istraživanju.

Prethodno spomenuti i ostvareni rezultati rada plod su suradnje Policijske uprave krapinsko-zagorske s Policijskom upravom sisačko-moslavačkom, kojom prilikom su policijski službenici Službe kriminalističke policije Policijske uprave krapinsko-zagorske, temeljem informacija proslijeđenih od kolega iz Policijske uprave sisačko-moslavačke obavili pretrage doma i drugih prostorija kod počinitelja s područja Krapinsko- zagorske županije. Suradnjom svih ranije navedenih i oduzimanjem predmeta spriječena je daljnja uporaba ambalaže za nedozvoljenu trgovinu cigaretama čime je ujedno i spriječena znatna šteta za Državni proračun Republike Hrvatske. “ – rekao je zamjenik načelnika Policijske uprave krapinsko-zagorske Robert Pavić.

 

Između ostalog Voditelj Službe kriminalističke policije Igor Pasanec istaknuo je činjenicu kako je ovo kriminalističko istraživanje samo jedno od mnogih aktivnosti koje Ministarstvo unutarnjih poslova provodi u cilju suzbijanja krijumčarenja i nedozvoljene proizvodnje i trgovine duhanskim prerađevinama.

Navedena domena kriminaliteta može se uspješno suzbijati samo kroz cjeloviti i organizirani pristup kao što je bilo i u ovom slučaju kroz suradnju ove policijske uprave sa upravom kriminalističke policije i policijskom upravom krapinsko-zagorskom. Nedozvoljena proizvodnja i trgovina duhanskim prerađevinama danas je globalna opasnost, donosi gubitke prihoda nacionalnim proračunima zbog nenaplaćenih poreznih davanja ali i gubitke legalnoj duhanskoj industriji srozavajući tržišne vrijednosti njezinih proizvoda. Promatrajući samo nedozvoljenu trgovinu sitno rezanog duhana, neovisna istraživanja ukazuju kako se šteta po osnovi utaje trošarine i poreza na dodanu vrijednost u Republici Hrvatskoj procjenjuje na oko 133 milijuna eura godišnje.
U našem konkretnom slučaju od počinitelja će posredstvom Ministarstva financija, Carinske uprave biti naplaćeno oko 60 000 eura trošarine na duhanske proizvode (117,87 Eura po kg rezanog duhana ili na 1000 kom. cigareta), a da je sporna oduzeta ambalaža iskorištena za nedozvoljenu proizvodnju cigareta, trošarinska šteta iznosila bi više od 19 milijuna Eura.“, zaključio je voditelj Pasanec.

 

Na kraju je dodao kako prema procjenama Europske komisije godišnji gubici prihoda Europske unije u nenaplaćenim pristojbama na krijumčarene originalne cigarete, nezakonito proizvedene cigarete i krivotvorene cigarete iznose 10 milijardi eura godišnje.

 

 

Foto – PU sisačko – moslavačka

Foto: PU sisačko - moslavačka

najčitanije