Policija provela preventivne aktivnosti u sklopu kampanje „WEB HEROJ“

imp

Web Heroj 1

U razdoblju od 23. siječnja do 20. veljače, u sedam srednjih i pet osnovnih škola s područja Siska, Kutine, Novske, Petrinje i Gline, policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke su učenicima, u sklopu projekta „Jačanje kapaciteta policije za suzbijanje kibernetičkog kriminaliteta“ koji provodi Ministarstvo unutarnjih poslova, predstavili kampanju „Web heroj“ čiji je cilj osvijestiti i educirati građane o nužnosti i načinima zaštite u virtualnom svijetu kako ne bi postali žrtve tih kaznenih djela.

 

Web Heroj 2

 

Tako su za oko 750 učenika i njihovih nastavnika/profesora održana edukativna predavanja o pojavnim oblicima kibernetičkog kriminala, opasnostima te mjerama prevencije i zaštite.

 

Kako je riječ je o različitim vrstama prijevara, poput: prijevare s računima, direktorske prijevare, investicijske prijevare, prijevare putem online kupnje, romantične prijevare, „phishing“ mrežne krađe identiteta, krađe identiteta SMS-om, lažnih stranica banaka, krađe identiteta pozivom, zlonamjernih programa za mobilne uređaje i slično, napomenuto je, da je u 2023. godini ukupna šteta počinjena ovim vidom kriminaliteta iznosila 10,5 milijuna eura.

 

Web Heroj 3

 

S obzirom da je kampanja usmjerena na tri ciljane skupine, opća populacija građana, poslovne subjekte te djecu, odaslan je slogan „Ulovi lika s weba koji tvoje eure vreba“ te je učenicima i nastavnicima/profesorima sugerirano da je ključno znati i prepoznati znakove prijevare i biti na oprezu, a u slučaju bilo kakvih sumnji, svakako to treba prijaviti policiji.

 

Podršku u provođenju preventivnih aktivnosti iz kampanje dao je Klizački klub Zibel-Sisak.

 

 

Foto – PU sisačko – moslavačka

najčitanije