Policija i ove godine provodi akciju Mir i dobro

imp

Mir I Dobro Pirotehnika Fin Mzo 3 640x427

Kao i proteklih godina povodom božićnih i novogodišnjih blagdana Ministarstvo unutarnjih poslova pa tako i Policijska uprava sisačko-moslavačka, provodi operativnu akciju „Mir i dobro“.
Akcija je počela 11.prosinca i traje do 7. siječnja 2024., a cilj je skrenuti pozornost javnosti na činjenicu da pirotehnička sredstva nisu igračke, već eksplozivne tvari čijim nestručnim rukovanjem mogu nastati ozbiljne ozljede i teške posljedice za cijeli život.

 

Akcija uključuje sprječavanje nedozvoljene prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava te sprječavanje stradavanja osoba i nastanka štete. Policija podsjeća na opasnosti zlouporabe oružja, eksplozivnih naprava i rasprskavajućih sredstava, koji su nažalost neizostavan dio pretprazničkog raspoloženja, te apelira na roditelje, nastavnike i odgajatelje da utječu na djecu sprječavajući ih, a ne potičući na uporabu pirotehnike, posebno improviziranih sredstava kućne izrade.

 

Posljedice korištenja pirotehnike mogu biti ozbiljne i trajne, posebno kod djece. To mogu biti ozlijede oka, prstiju, šake, ruke, a nažalost u nekim slučajevima imaju za posljedicu trajni invaliditet.

 

Tijekom prošlogodišnje Operativne akcije „Mir i dobro“ na području Policijske uprave sisačko-moslavačke nije došlo do stradavanja osoba, ni oštećenja imovine od propucavanja i slično.
U sklopu prošlogodišnje akcije oduzeto je 13 komada oružja i 225 komada raznog streljiva, te 369 komada pirotehničke galanterije. Zbog nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i eksplozivnih sredstava, utvrđeno je 9 prekršaja, zbog čega je prijavljeno 9 osoba, te je evidentirano 1 kazneno djelo iz ove domene, kojom prilikom je protiv 1 osobe podnijeta kaznena prijava.

 

Policija i ove godine podsjeća na zakonsku regulativu o vrstama, prodaji i uporabi pirotehničkih sredstava.
Zabranjena je prodaja petardi i redenika kategorije F2 i F3 građanima za osobne potrebe, a ostala dozvoljena pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 dozvoljeno je prodavati građanima starijim od 18 godina od 15. prosinca do 1. siječnja u ovlaštenim prodavaonicama, a njihova uporaba dozvoljena je građanima starijim od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja. Radi se o raketama i boxovima – kutijama sa vatrometom koje ulaze u razred F2 i F3.
Pirotehnička sredstva kategorije F1 mogu se prodavati u maloprodaji i u drugim prodavaonicama te na kioscima osobama starijim od 14 godina.

 

Kako bi blagdani prošli bez neželjenih posljedica, policija apelira:
ne poklanjajte djeci pirotehnička sredstva i imajte na umu da petarde nisu igračke. Kupujte ih samo u ovlaštenim prodavaonicama te koristite isključivo na način kako je to opisano u uputama za upotrebu i ne koristite ih na mjestima većeg okupljanja ljudi.

 

„Zajednički možemo postići da nam predstojeći blagdani budu mirni i spokojni, stoga pozivamo građane da se suzdrže od uporabe pirotehnike i na taj način pridonesu mirnom i sigurnom okruženju za sve oko sebe.“, poručuju iz PU sisačko – moslavačke.

najčitanije