Polaznici Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ na studijskom putovanju u Sisačko-moslavačkoj županiji

imp

ratba škola 1

Predavači i polaznici 24. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“, u okviru svojeg uobičajenog studijskog putovanja došli u četvrtak u posjet Sisačko-moslavačkoj županiji.
Primio ih je zamjenik župana Mihael Jurić koji im je približio gospodarsku i društvenu sliku Sisačko-moslavačke županije, a u kratkom razgovoru odgovarao na pitanja polaznika.
Svoj boravak u SMŽ polaznici Ratne škole nastavili su u prostoru Gradskog muzeja Sisak, poslušali predavanje o vojnoj povijesti grada i slavnoj bitci pod Siskom 1593. godine. Na Gradskom groblju Viktorovac odali su počast stožernom generalu Janku Bobetku. Posjetili su i vojarnu „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji, a obilazak SMŽ završili u Gornjem Viduševcu pokraj Gline na području predaje 21. Kordunskog korpusa Hrvatskoj vojsci.

Ratna škola „Ban Josip Jelačić” Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman” najviša je vojno-civilna obrazovna institucija u Republici Hrvatskoj koja obrazuje visoke časnike oružanih snaga i druge državne dužnosnike kako bi završetkom Ratne škole bili prepoznati kao budući strateški nacionalno-sigurnosni vođe. U Ratnoj školi poseban je naglasak na razvoju polaznika kao karakternih strateških lidera koji mogu kritički i kreativno razmišljati u složenom i neizvjesnom globalnom okružju.

 

Ratna škola počela je s radom 1. prosinca 1998. S razvojem okolnosti i uključivanjem zaposlenika drugih tijela državne uprave Republike Hrvatske (MUP RH, MVEP, Hrvatska vatrogasna zajednica, sigurnosno-obavještajne agencije) i pripadnika inozemnih obrambenih sustava, Ratna škola poprima međuresorni i međunarodni karakter.

Do danas su Ratnu školu završila 323 polaznika, među kojima su 264 polaznika iz Republike Hrvatske i 59 inozemnih polaznika.
U tijeku je školovanje 24. naraštaja Ratne škole. U ovom je naraštaju ukupno 11 polaznika. Među njima je sedam polaznika iz Republike Hrvatske (šest polaznika visoki su časnici Oružanih snaga RH i jedan polaznik iz Ravnateljstva policije MUP-a), a četiri su polaznika pripadnici oružanih snaga stranih zemalja, obnašatelji najviših vojnih i civilno-vojnih dužnosti (po jedan polaznik iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Sjeverne Makedonije).

 

Studijska putovanja u Republici Hrvatskoj važan su dio programa Ratne škole jer se polaznici iz prve ruke informiraju o važnim kulturnim i znanstvenim ustanovama, političkim institucijama, gospodarskim strateškim tvrtkama, kritičnoj infrastrukturi i religijskim ustanovama.

 

Foto – Sisačko-moslavačka županija

najčitanije