Pokrenuta službena web stranica potresinfo.gov.hr

mradenovic

Od jučer je dostupna službena internetska stranica potresinfo.gov. Na stranici su objavljene informacije o organiziranom smještaju i obrasci prijave za privremeni smještaj. Građani mogu doznati kome se mogu obratiti za donaciju hrane, odjeće i drugih potrepština, ali i stočne hrane.
Objavljeni su i kontakti mobilnih timova za psihološku i psihijatrijsku podršku koji za sada djeluju na području gradova Sisak, Petrinja i Glina. Na stranici su i informacije za sve one fizičke i pravne osobe, koje žele pomoći potresom pogođenim područjima. Stranica nudi informacije i onima koji su nakon katastrofalnoga potresa na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije privremeno napustile svoja mjesta prebivališta, te navode da u roku od 15 dana od dana dolaska u mjesto koje je izvan područja pogođenog potresom, prijave boravište u tom mjestu.
Ako građani žele otići u organizirani smještaj, mogu nazvati pozivni centar Hrvatskoga Crvenog križa na 0800 1188, kako bi saznali slobodne kapacitete smještaja ili se javiti na lokaciju na kojoj se nalazi organizirani smještaj.
Obitelji čiji su objekti stradali u potresom pogođenim područjima i nemaju adekvatan smještaj, mogu podnijeti i prijavu za privremeni smještaj u državnoj imovini na Obrazac za prijavu za privremeni smještaj u državnoj imovini
Donose i podatke o stanju robnih zaliha dostavljenih robnih zaliha na teren.
Zbog velike potrebe za psihološkom i psihijatrijskom podrškom na prostorima pogođenim potresom, formirali su se Mobilni timovi za psihološku i psihijatrijsku podršku, koji za sada djeluju na području gradova Sisak, Petrinja i Glina. S obzirom na to da je riječ o velikom području koje je potrebno pokriti, Krizni stožer Ministarstva zdravstva organizirao je glavne koordinatore preko koji se pruža stručna pomoć pojedinom području.
Također, poljoprivrednicima su na raspolaganju savjetnici Uprave za stručnu podršku razvoja poljoprivrede i ribarstva i HAPIH-a zbog potrebe da se životno ugrožene domaće životinje premjeste u odgovarajući smještaja, osigura im se hrana, te saniraju poljoprivredna gospodarstava poljoprivrednicima.

najčitanije