Pokrenuta aplikacija za prijavu šteta na poljoprivrednim gospodarstvima

mradenovic

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je kako je dostupna aplikacija za prijavu šteta na poljoprivrednim gospodarstvima na područjima pogođenima potresom. Obrazac za prijavu štete na poljoprivrednim gospodarstvima nalazi se na poveznici potresi.mps.hr.

Onima koji nisu u mogućnosti sami prijaviti štetu na raspolaganju stoje poljoprivredni savjetnici putem telefonskih brojeva: Ivan Danjek, 091 4882 715; Jasmina Vagan, 099 4926 460 i Davorin Hrsto, 091 4882 803.

Registrirani poljoprivrednici mogu osim oštećenja poljoprivrednih resursa (gospodarskih zgrada i objekata, poljoprivrednih površina i stoke), prijaviti i potrebe za stočnom hranom, izmještanjem stoke, kao i poteškoće sa prodajom poljoprivrednih proizvoda.

Podaci koji su već prikupljeni dosadašnjim obilaskom terena poljoprivrednih savjetnika bit će uneseni u aplikaciju i koristit će se za pripremu i provedbu mjera namijenjenih obnovi poljoprivrednog potencijala, koja će se financirati iz Programa ruralnog razvoja.

Ministarstvo poljoprivrede i HAPIH uspostavili su kontakt s 3.017 poljoprivrednih gospodarstava u Sisačko-moslavačkoj županiji, od kojih je polovina i fizički obiđena na terenu.

Ustanovljena su oštećenja na gospodarskim objektima kod 1.280 PG-ova, mehanizacije i strojeva kod 176 PG-ova i na proizvodnim površinama kod 47 PG-ova. Osigurano je premještanje 271 grla stoke s 41 PG-a te je ukupno posredovano u prodaji 114 grla svih vrsta i kategorija stoke, navode iz Ministarstva.

najčitanije