Pojačane aktivnosti prometne policije tijekom siječnja

ibb

U 2017. godini je na području Policijske uprave sisačko-moslavačke povećan ukupan broj prometnih nesreća za 50 nesreća ili 3,6 % u odnosu na 2016. godinu.
Broj smrtno stradalih osoba manji je za dvije osobe, a broj teško ozlijeđenih osoba u prometnim nesrećama je povećan za četiri osobe.

U cilju zaustavljanja navedenog negativnog trenda, odnosno preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica te povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, tijekom siječnja, a posebice u noćnim satima u dane vikenda (petak/subota i subota/nedjelja), ali i u ostatku tjedna, aktivnosti će prioritetno biti usmjerene na sprječavanje i sankcioniranje tzv ”četiri glavne ubojice u prometu”:

–  prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola

–  nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila

–  nekorištenje  sigurnosnog pojasa (vozača, ali i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima, kao i nepropisan prijevoz djece)

–  nepropisna uporaba mobitela

–  drugi teški prekršaji, činjenjem kojih se događaju najteže prometne nesreće

U provođenje planiranih aktivnosti biti će uključen maksimalan raspoloživi broj policijskih službenika operativnog sastava policije, kao i sva raspoloživa tehnika (alkometri, uređaji za nadzor brzine kretanja vozila, testeri za droge).

Savjeti sudionicima u prometu:

– brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti

– poštujte ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji)

– ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje

– prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila

– ne koristite mobitel tijekom vožnje

– koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu

– pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu

– bez obzira na žurbu ne ulazite u rizična pretjecanja

– pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom

–  ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, odnosno koristite svjetliju odjeću

–  biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

najčitanije