Počeo 20. jubilarni konjanički maraton

nn

Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, ovog je petka u organizaciji Udruge uzgajivača arapskih konja Moslavine iz Volodera započeo 20. jubilarni konjanički maraton, koji će trajati sve do 9. kolovoza. Petodnevni maraton pod sloganom Tradicija prošlosti – potreba budućnosti održava se u spomen na vojno redarstvenu akciju Oluja, a kretat će se najviše Sisačko – moslavačkom, te dijelom na području Pokupskog i Zagrebačkom županijom.

U petak u šest sati nastupom KUD-a „Moslavec” iz Volodera jahači su svečano pozdravljeni i službeno ispraćeni s novog gradskog trga u Popovači, a ostvarenje cilja poželjeli su im i predsjednik Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata Sisačko moslavačke županije, Stjepan Hrastnik, kao i gradonačelnik Popovače Josip Mišković.

Ovogodišnju prvu dionicu jubilarnog maratona jahači posvećuju zapovjedniku Oluje generalu Zvonimiru Červenku, vezanim uz popovački kraj. Dionice koje će prolaziti sisačkim i petrinjskim krajem, bit će posvećene generalima Janku Bobetku i Đuri Brodarcu te pukovniku Predragu Matanoviću, a završna dionica povratka u Moslavinu Zvonimiru Greguriću Regici, ratnom zapovjedniku 56. kutinske samostalne bojne HV.

Jučer, 7. kolovoza, konjanicima se u ime Sisačko – moslavačke županije obratio i župan Ivo Žinić i to na mjestu predaje 21. kordunskog korpusa generalu HV Petru Stipetiću u Gornjem Viduševcu, nedaleko Gline, gdje je 1995. godine kao hrvatski branitelj bio i svjedok tog završnog čina vojno-redarstvene akcije Oluja.

najčitanije