Počeli radovi na vojarni u Lađarskoj

imp

Vojarna Lađarska Obnova 20

Nakon obnove postaje Regionalni centar kompetentnosti za elektrotehniku i računalstvo

Povijesna zgrada iz 1891.godine, bivša vojarna u Lađarskoj, dobiva novi izgled i novu namjenu. Nakon završetka obnove postat će Regionalni centar kompetentnosti za elektrotehniku i računalstvo u sastavu sisačke Tehničke škole.

„Nakon godina derutnosti i neodržavanja vojarne u Lađarskoj ulici u Sisku, krenuli su radovi na uspostavi Regionalnog centra kompetentnosti Tehničke škole Sisak. Ovi radovi u prvoj fazi znače obnovu konstrukcije, konstruktivne radove u vrijednosti 40 milijuna kuna, a na ove radove se vežu radovi na prenamjeni ovog objekta u Regionalni centar kompetentnosti. Završetkom ovih radova bit će stavljena u funkciju vojarna u Lađarskoj ulici u Sisku. Ovdje će, na 5000 četvornih metara, biti praktikumi za robitiku, za gaming, multimedijalna kongresna dvorana, ovdje će biti restoran, smještajni kapacitet hostel za 50 gostujućih učenika, odnosno profesora“, kazao je župan Ivan Celjak prilikom obilaska radova dodajući kako će budući Regionalni centar biti opremljen najmodernijom opremom koju će koristiti učenici Tehničke škole Sisak.

Dio te specijalne opreme su i CNC strojevi jedinstveni u Hrvatskoj, a koju je Sisačko-moslavačka županija predstavila gospodarstvenicima u hali bivšeg Uradi sam u Sisku. Strojevi su već u pogonu, a oprema je vrijednosti oko 17 milijuna kuna i na njoj će učenici kroz konkretan rad uz mentora, razvijati znanja i vještine i biti konkurentni na tržištu. Učenici s područja Sisačko-moslavačke županije tako imaju priliku učiti i raditi na modernoj opremi koju ima možda samo Mate Rimac u Hrvatskoj.

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak istaknuo je kako provedbom ovog velikog investicijskog projekta u Sisku, Županija želi prevladati probleme obrazovnih programa koji moraju biti u skladu s potrebama tržišta rada, razvijati znanja i vještine kod mladih osoba, kako bi se uključile dugotrajno nezaposlene i starije osobe na tržište rada, a Sisak odrediti kao sjedište obrazovnog sustava.

 

„U okviru ovog projekta naši učenici će stjecati znanja i vještine te sposobnosti kojima će biti konkurentni prilikom izlaska na tržište rada nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja, a isto tako će biti konkurentni u odnosu na druge učenike prilikom upisa na fakultet. Nastavak ovog projekta je ustrojavanje Poduzetničkog centra u Sisku i zaokružujemo cijeli sustav, i sustav obrazovanja i sustav unapređenja poduzetništva. Vrlo smo zadovoljni što su napokon počeli radovi jer do sada ovaj projekt je bio predmet razgovora na kavama, ovo je bio nedosanjani san, nešto slično kao i dovršetak autoceste do Siska i zadovoljni smo što smo u prvoj godini mandata uspjeli pokrenuti ovaj projekt na zadovoljstvo svih u Sisku“, rekao je Celjak.

Sisačko-moslavačka županija ovim projektom u Sisku u vrijednosti preko 160 milijuna kuna, podići će razinu obrazovanja na najvišu razinu, gradu Sisku vratiti suživot mladih i brojne sadržaje, učiniti konkurentnijim za dolazak svjetskih priznatih stručnjaka i pružiti mogućnost djeci za stjecanjem najbolje razine znanja.

 

„Želimo da Sisak bude grad mladih, grad obrazovanja, ovdje ćemo dovesti stručnjake, sveučilišne profesore…Kompletan fokus usmjerili smo na mlade i ulaganja u mlade, u njihovo obrazovanje, ulaganja u profesore koji prenose nova znanja i razvijanje vještina koje su itekako tražene u svijetu, a na najmodernijoj opremi. „- istaknuo je župan Celjak, podsjetivši da „Županija trenutno radi i na prvom učeničkom domu u Sisku, koji će kad se završi biti dom 65 učenika“.

 

Ako ne bude nekih većih nepoznanica, konstruktivna obnova, kako kažu izvođači radova, trebali bi završiti do kraja ove godine, a zatim će slijediti natječaj za temeljitu obnovu, koja bi trebala biti završena do kraja iduće godine.

 

„Izazov je veliki jer je objekt u dosta lošem stanju. Za sada se manje-više držimo planova terminskih koje smo ustanovili na početku, s tim da postoje iznenađenja uvijek postoje na ovakvim objektima. Kada završimo naš dio posla vidjet ćete novo krovište koje će biti kompletirano s limarijom i sa vanjske strane sa svom stolarijom. Cijeli posao, odnosno koncentracija, je na konstruktivnoj sanaciji koja će se događati unutra. Nova velika opsežna betonska konstrukcija koja će to na neki način trajno stabilizirati, a ovo sve što vidite dekorativno će krenuti nakon nas. Krenuli smo s desnog krila. U donjem dijelu smo krenuli s izvlačenjem onog što je neophodno da se može početi raditi priprema za temelje. U nekakvom hodogramu aktivnosti temelji su prvi koji se moraju napraviti da bi se iz njih izvlačila nova konstrukcija za dalje. Paralelo s tim otvaramo radove u potkrovlju, koji imaju drugi princip obnove. Urušenih dimnjaka ima jako puno i oni se sada čiste i miču te se pripremamo da možemo što prije doći do radova na krovištu. Treći dio koji smo pokrenuli, a koji ide neovisno, je obnova stolarije. Ovaj tjedan smo uspješno konzervatorima prezentirali uzorke. Oni su odobreni i sva stolarija se može početi izrađivati.“, pojasnio je glavni inženjer gradilišta Tomislav Kovač.

 

Ravnatelj Tehničke škole Davor Malović izjavio je kako će novi prostor školi omogućiti iskorak u nove tehnologije, odnosno usvajanje novih kurikuluma i obrazovanje za nova zanimanja. Ujedno je dodao kako je uvođenjem obrazovanja za neka nova zanimanja poraslo i zanimanje učenika za upis, pa su slobodna još samo četiri upisna mjesta.
„Ovaj projekt nama donosi sve, prostor za rad, modernu opremu, nove moderne kurikulume. Svi naši programi bit će zamijenjeni novim kurikulumima. Kao škola radimo i nova zanimanja za robotiku, gaming i slično. Centar, mogu slobodno reći, što se tiče kvalitete i opreme i kurikulumima je na europskoj razini. Sama ideja je krenula 2015.,2016.godine. Nakon toga 2018.godine smo mi imenovani Regionalnim centrom kompetentnosti i onda su nam stavljena na raspolaganje velika sredstva iz EU fondova. Potpisali smo dva ugovora, jedan je od 30 milijuna kuna, a drugi je na 50 milijuna kuna, uz to što je Sisačko-moslavačka županija našla dodatna sredstva kroz Fond solidarnosti“, kazao je Malović.

 

Regionalni centar kompetentnosti u SMŽ financiran je iz Europskog socijalnog fonda, vrijedan preko 48 milijuna kuna, pri čemu je iznos financiranja osiguran 100%. Korisnik ovih bespovratnih sredstava je županijska škola – Tehnička škola Sisak. Drugi izvor financiranja projekta osiguran je kroz projekt Uspostava regionalnog centra kompetentnosti Tehničke škole Sisak za područje elektrotehnike i računalstva u Sisačko-moslavačkoj županiji. Taj projekt se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, u vrijednosti preko 76 milijuna kuna. Vrijednost radova konstruktivne obnove iznosi 39,9 milijuna kuna i financira se sredstvima Ministarstva kulture i medija iz Fonda solidarnosti EU i odnosi se na zgradu 1 (centralna zgrada) i zgradu 2.

 

Zgrada je korištena tijekom Domovinskog rata, nalazi se na jednoj od najljepših lokacija uz samu rijeku Kupu te njezin pun potencijal, Sisačko-moslavačka županija će iskoristit za razvoj mladih i ulaganje u njihovo obrazovanje.

Foto: Sisak portal

najčitanije