Počele prve terapije u Sobi čuda

ibb

Tijekom mjeseca veljače događa se puno zanimljivih stvari vezanih za Sobu čuda – prvog uređenog prostora za terapiju senzorne integracije u Sisačko-moslavačkoj županiji, kojeg je Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije uredila u Frankopanskoj 5 u Sisku.

Od otvorenja prostora početkom prosinca 2016. godine do početka ovoga tjedna prvi educirani senzorni terapeut Luna Berendika, bacc.physioth. – Ayres sensory therapist radila je senzoričke procjene prvih 30 djece iz Siska, Petrinje, Hrvatske Kostajnice i Novske koja su od ponedjeljka, 13.veljače, krenula i na svoje prve sate senzorne terapije. Riječ je o zahtjevnim testovima senzorne integracije koji daje jasne informacije o djetetovom funkcioniranju, s ciljem da se terapija individualizira prema potrebama svakog polaznika. Od siječnja, u uređenom kabinetu u istom prostoru, Veronika Muža, bacc.radne terapije,provodi individualizirani radnoterapijski rad s tridesetak djece s područja Grada Siska koja su proteklih godina na ovu uslugu putovala u Malu kuću u Petrinji.

soba čuda-okoliš Jasmina Šakinović na vježbama u sklopu edukacije soba čuda-rampa

Iako otvoren, prostor Sobe čuda još uvijek se završno uređuje. Topljenje snijega omogućilo je nastavak radova na prilaznoj rampi za osobe s invaliditetom i uređenju prilaza glavnom ulazu u Sobu čuda koji je zajedno s uređenim sanitarnim čvorom za osobe s invaliditetom dio projekta financiranog iz proračuna Ministarstva branitelja. Tijekom proljeća uredit će se zelena površina, kutak za roditelje, instalirat će se jedna ljuljačka prilagođena za djecu s teškoćama u razvoju  a cijeli prostor je zamišljen kao jedna mala zelena oaza s prvom sjenicom sa zelenim krovom u Sisku u kojoj  će roditelji  imati mjesto gdje će moći boraviti dok čekaju dijete koje je na terapiji.  Za vrijeme povoljnih vremenskih prilika i u ljetnom periodu održavat će se na istom mjestu i  razgovaraonice i druženja roditelja.

U ponedjeljak je u Zagrebu u organizaciji HURT-a (Hrvatske udruge radnih terapeuta) i predavačice Shay McAtee iz SAD-a počeo i drugi modul edukacije za senzornog terapeuta koju pohađa još jedna zaposlenica Udruge, kako bi najkasnije od mjeseca rujna moglo u terapiju senzorne integracije krenuti još 30 djece koja su trenutno na listi čekanja.

Tijekom mjeseca siječnja buduće senzorne terapeutkinje su zahvaljujući suradnji Udruge sa Specijalnom bolnicom za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama Goljak i Centrom za rehabilitaciju Silver odradile trodnevnu stručnu praksu u njihovim prostorima za terapiju senzorne integracije, kako bi stečeno znanje na edukaciji ojačale i primjerima iz prakse.

najčitanije