Počela sanacija vrtača

imp

251020211635197053.jpeg

Na području Mečenčana i Borojevića, u blizini Hrvatske Kostajnice, jučer je počela sanacija sedam vrtača koje su ugrožavale pet obiteljskih kuća, koje su, isključivo zbog toga, dobile crvenu naljepnicu, donosi portal Dnevnik.hr.

Obližnje su kuće zbog vrtača dobile crvenu naljepnicu i ljudi se njima nisu mogli koristiti iako im konstrukcija nije oštećena. Sanacija prve, najveće vrtače, duboke 5,5 metara, počela je polaganjem na dno geotekstila ojačanog žičanom konstrukcijom. Nakon toga pri dnu vrtače postavit će se veliko kamenje, na koje će se postavljati sve manje kamene frakcije, a površina će se prekriti zemljom.

„Hrvatske vode u skladu s projektima koje je izradio Građevinski fakultet započinju sanaciju tih urušnih vrtača. Prioritet imaju vrtače koje se nalaze uz obiteljske kuće i prijete sigurnosti ljudima, njih je potrebno sanirati prije zime. Potom ćemo proanalizirati i vidjeti kojom dinamikom će se nastaviti sanacija urušnih vrtača.“, rekao je nedavno najavljujući sanaciju vrtača ministar branitelja i šef Stožera za obnovu Tomo Medved.

Sanacija sedam vrtača, kako planiraju izvođači, trajat će tridesetak radnih dana, to jest oko mjesec i pol, a stajat će ukupno 350.000 kuna. Nakon završetka radova, obitelji će se moći vratiti u svoje kuće.

Foto – dnevnik.hr

najčitanije