Počela izgradnja nove kapele Sv.Ivana Krstitelja u Mračaju, oštećene u potresu

imp

Sisački biskup Vlado Košić blagoslovio je početak gradnje i temelje za novu kapelu Sv. Ivana Krstitelja u Mračaju (župa Hrvatska Kostajnica). Blagoslovu su nazočili i domaći župnik fra Stjepan Jambrošić, don Drago Škarica iz zagrebačkog Rudeša, zastupnica u Hrvatskom saboru Marijana Petir, domaća načelnica Općine Majur Klementina Karanović, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan te okupljeni vjernici.

Tom prigodom okupljene pozdravila je duša obnove, u potresu srušene kapele, načelnica Klementina Karanović koja se prisjetila svih nevolja koje su proživjeli ljudi ovog kraja, dok je zastupnica Marijana Petir, zaslužna za ovu donaciju gosp. Slavka Brnića iz SAD-a, a posredstvom vlč. Saše Iljkića, položila povelju u temelje nove crkve.

Zidana kapela svetog Ive u Mračaju izgrađena je 1888. godine, a teško je oštećena u Domovinskom ratu nakon kojeg je i obnovljena. U razornom potresu koji je pogodio područje Sisačko-moslavačke županije krajem 2020. godine kapela je ponovo teško stradala, urušen je svod i krovište iznad oltara te su popucali zidovi i zvonik. Budući da je predstavljala opasnost za sigurnost ljudi, uklonjena je 29. lipnja 2021. na svetkovinu svetog Petra i Pavla koji su inače, uz svetog Ivana, suzaštitnici kapele.

Nova kapela bit će istovjetna staroj, a poslove će izvesti Gradnja Ivandić iz Velike Gorice.

Događaj je pjesmom uveličala folklorna skupina iz Majura.

 

 

Foto – Sisačka biskupija

najčitanije