Počela izgradnja 10 višestambenih zgrada u Petrinji i Topuskom, a na 70 lokacija izvode se radovi zamjenskih obiteljskih kuća

imp

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje potpisao je ukupno 75 ugovora za izgradnju zamjenskih obiteljskih kuća, a s današnjim danom na 70 lokacija izvode se radovi izgradnje i pripremni radovi na izgradnji zamjenskih obiteljskih kuća.

 

Ukupno je sa 17 izvoditelja radova ugovorena izgradnja 312 zamjenskih kuća u iznosu od 289.482.103,25 kuna, kao i uklanjanje 150 oštećenih obiteljskih kuća s 12 tvrtki u vrijednosti 14.121.181,25 kuna.

 

Središnji državni ured do sada je obnovio 2.885 obiteljskih kuća nekonstrukcijskom obnovom, dok se na 910 kuća izvoditelji uvedeni u radove obnove. Na Programu nekonstrukcijske obnove angažirano je 80 gospodarskih subjekta, a do danas je realizirano 116.851.284,08 kuna. Izdano je 175 rješenja za povrat sredstava po provedenoj samoobnovi za što je odobreno 3.387.713,29 kn, ukupno je postupcima samoobnove obnovljeno 901 obiteljska kuća u programu nekonstrukcijske obnove.

 

Potpisani su ugovori s 4 tvrtke za izvođenje radova izgradnje prvih 16 višestambenih zgrada; 8 u Petrinji, 4 u Glini, 2 u Gvozdu i 2 u Topuskom sa ukupno 232 stana, ukupne vrijednosti 237.065.539,88 milijuna kuna. Također, na lokacijama u Glini i Vojniću u tijeku su pripremni radovi izgradnje.

 

Raspisan je javni natječaj za odabir izvoditelja za još 3 višestambene zgrade u Glini s 57 stanova i 1 višestambena zgrada u Dvoru s 19 stanova, otvaranje ponuda je 14. srpnja 2022.

Uz već spomenute programe obnove potresom pogođenog područja, u nadležnosti Središnjeg državnog ureda odvijaju se i redovni programi obnove i stambenog zbrinjavanja u Republici Hrvatskoj pa se tako izvode radovi izgradnje višestambene zgrade u Jasenovcu sa 6 stanova ukupne vrijednosti 4 milijuna kuna i Belom Manastiru s 33 stana, vrijednost investicije 22 milijuna kuna.

 

“Nastavno na izjave Branke Bakšić Mitić, dogradonačelnice Gline koja manipulira javnošću u predmetu stradalnice Stane Bjelajac iz Majskih Poljana, nalazom izrađenim od strane inženjera, potvrđenom financijsko tehničkom kontrolom definiranom Zakonom o obnovi utvrđeno je da predmetna kuća nije za rušenje.”, kažu u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje provedbeno je tijelo koje postupa na osnovu utvrđenog prava i Odluke Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

S obzirom na to da donatori imaju namjeru izgraditi zamjensku kuću a postojeća kuća ne ostvaruje uvjete za uklanjanje i izgradnju zamjenske kuće, pravo je donatora da sukladno odredbama Zakona o gradnji, gradi kuću temeljem svoje volje. Republika Hrvatska poštujući pozitivne pravne propise ne smije snositi i sudjelovati u uklanjanju i izgradnji zamjenskog objekta, već isključivo u postupku Zakonom o obnovi definirane konstrukcijske obnove.

najčitanije