Plenković u Petrinji najavio ubrzanje obnove na Banovini

nn

251020211635198455.jpeg

Prošlo je točno šest mjeseci od razornog potresa koji je 29. prosinca 2020. pogodio područje naše županije. Trenutno još nešto malo više od tisuću objekata čeka na prvi pregled statičara. Prijavljeno je gotovo 40 tisuća objekata koji su pretrpjeli štetu nakon potresa, a pregledano je oko 38 tisuća.

S današnjim danom, uredi Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine zaprimili su ukupno 4628 zahtjeva za obnovom, dok je mobilnim uredima predano još njih 4065.
Uredi Ministarstva prostornog uređenja u Hrvatskoj Kostajnici i Lekeniku te mobilni uredi su ugašeni.

U Petrinji je danas održan sastanak Stožera civilne zaštite, na kojem se, između ostalog, govorilo o zahtjevima za nekonstrukcijsku i konstrukcijsku obnovu, kao i uklanjanju objekata.

„Kad je riječ o samom uklanjanju objekata, do sad su uklonjena 154 objekta, i to poslovna, stambeno poslovna, više-stambene obiteljske kuće, javni, sakralni i gospodarski objekti. Zaprimljeno je više od 6900 zahtjeva za nekonstrukcijsku obnovu, za konstrukcijsku 8769, a danas se uklanjalo pojedine zgrade u samom centru Petrinje, na Trgu dr. Franje Tuđmana, koje su zaštićene i uklanjaju se u dogovoru s konzervatorima. Isto tako, radi se i na aktivnostima koje provodi Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, kad je riječ o nekonstrukcijskoj obnovi i taj proces se ubrzava“, rekao je nakon sastanka premijer Andrej Plenković, dodavši da je Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje organizirao do sada izvođenje radova na 224 obiteljske kuće, dok su radovi završeni na 142 kuće.

Premijer je rekao i da je za stanovnike potresom pogođene Banovine osigurano 2276 kontejnera i mobilnih kućica, a podijeljeni su i klima uređaji, kao i hrana.

„Napravljena je jedna aktivnost koja je omogućila raspored 930 prijenosnih klima uređaja u te kontejnere, kako ljudi ne bi bili u ovoj vrućini bez odgovarajućeg hlađenja zraka. Također, rekapitulirali smo sve aktivnosti koje su se ticale organizacije prehrane za stanovništvo – ovdje je do sada podijeljeno 867 100 toplih obroka. Kao što znate, to radi državna firma Pleter u sklopu hrvatske vojske, a radi se na tome da taj posao preuzmu lokalni ugostitelji ovdje na Banovini“, dodao je premijer, podsjetivši da je u Petrinji uspostavljen zajednički ured u kojem će biti predstavnici Ministarstva graditeljstva, Središnjeg državnog ureda, Ministarstva poljoprivrede, Sisačko-moslavačke županije i grada Petrinje.

Potpredjednik Vlade i načelnik Stožera za uklanjanje posljedica potresa Tomo Medved rekao je da je pred nama ipak još izrazito puno posla.

„Uz ovo što smo započeli, provedbu nekonstrukcijske obnove, uz sve pripreme koje se provode u pogledu konstrukcijske obnove, slijedi čitav niz drugih mjera koje su usmjerene ka gospodarskoj revitalizaciji i ka normalizaciji stanja na cijelom ovom potresom zahvaćenom području i zato je važno i sad, šest mjeseci nakon potresa, ponoviti da nijedan čovjek neće biti prepušten sam sebi“, naglasio je ministar Medved.