Plenković: Trošarine za benzin manje 40 lipa, za dizel 20, nove cijene svakih 14 dana

imp

Gorivo će od srijede, nakon intervencije Vlade, pojeftiniti.

 

Zbog smanjivanja trošarina na gorivo kao i ograničavanja najviše marže, benzin i dizel prodavat će se po cijenama nižim nego danas.
Cijena Eurosupera 95 iznosit će 13,50 kuna (sada je 13,86 kn), eurodizel će stajati 13,08 kuna (sada je 13,14 kn), dok će plavi dizel stajati 9,45 kuna.
Cijene će se odsad korigirati svakih 14 dana, a ne svakih 7 dana, a odluka o trošarinama i maržama vrijedi 30 dana.

”Ukupno sniženje trošarina sada iznosi 80 lipa po litri bezolovnog motornog benzina. Do sada smo već jednom intervenirali i smanjili trošarinu za 40 lipa, sada ju smanjujemo za dodatnih 40 lipa po litri motornog benzina. Za dizelsko gorivo smo smanjili već ranije za 20 lipa i sada je smanjujemo za dodatnih 20 lipa”., izvijestio je predsjednik Vlade Andrej Plenković dodajući kako je država do sada ukupno smanjila trošarine s 3,86 kn na 3,06 kn na litru benzinskog goriva, te sa 3,06 kn na 2,66 kn za litru dizelskog goriva.

 

Premijer je istaknuo i kako se uredbom dodatno ograničava i marža proizvođačima i distributerima, i to za dodatnih 10 lipa. Tako se marža za benzinska i dizelska goriva smanjuje sa 75 lipa na 65 lipa po liti, a za plavi dizel s 50 na 40 lipa po litri.

 

Ministar financija Zdravko Marić pojasnio je kako se dio za ceste, autoceste i HŽ Infrastrukturu u trošarinama ne mijenja.
”Taj dio se kao takav ne mijenja i to u smislu trošarine koje govorimo, govorimo kada sve skupa objedinimo, ono što ide cestama, autocestama i državnom proračunu. Sad smo došli skoro na minimum trošarina, ovisno o tome kako zaokružujemo drugu decimalu, 18 ili 19 lipa je još ostalo kod dizela i 36 ili 37 lipa kod benzina do EU minimalne trošarine.“, rekao je ministar Marić.

 

 

Foto tekst  – Screenshot YT Večernji list

najčitanije