Plenković: ''Sisku i Sisačko-moslavačkoj županiji dajemo posebnu pozornost''

ibb

”Svojim dolaskom u Sisak želimo poslati poruku da su Sisak i Sisačko-moslavačka županija važan dio Hrvatske” – poručio je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade RH, održane danas u Sisku, dodajući kako je ovo područje visoko na Vladinoj listi prioriteta, kada je u pitanju pomoć države u rješavanju infrastrukturnih, gospodarskih i socijalnih problema: ”Vlada Republike Hrvatske pridaje osobitu pozornost Sisačko-moslavačkoj županiji, svim njenim gradovima i općinama. Današnjim točkama dnevnog reda i izlaganjima svih ministara pokazali smo koliko je projekata i koliko energije svi resori ulažu u boljitak županije koja je po mnogo čemu, na žalost, doživjela neuspjehe u procesu tranzicije hrvatskog društva u proteklih 25 godina”, rekao je premijer.
Na dnevnom redu prvog dijela sjednice našle su se upravo točke koje se tiču direktno Siska i Sisačko-moslavačke županije.
U prometnu infrastrukturu na području županije država će uložiti ukupno 250 milijuna kuna. Na današnjoj sjednici donesena je odluka o uvrštenju sanacije Mosta Gromova u ovogodišnji plan građenja i održavanja državnih cesta, najavljene su izgradnje mosta preko Odre i kružnog toka na trasi spojne ceste čvor Sisak-Sisak, u sklopu projekta Sisak – Lekenik, donesena je odluka o obnovi dionice Drenov Bok – Jasenovac i Zrin – G.Orahovica – Divuša te priprema projekta obnove cesta Sisak – Petrinja – Glina i dionice Petrinja – Hrvatska Kostajnica, gdje je u planu i izgradnja pješačkih i biciklističkih staza.
Donesena je i odluka da se državne nekretnine daruju Gradu i Županiji pa je Grad Sisak dobio zgradu bivše Željezarine uprave, za koju već ima spreman projekt izgradnje Tehnološkog parka Grada Siska, a nekadašnju vojarnu u Lađarskoj ulici u Sisku, Županija će pretvoriti u sveučilišnu zgradu.
Kada se tome pridoda i dodjela 70 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava Općoj bolnici dr. Ivo Pedišić, za što je ugovor potpisan neposredno nakon sjednice, gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, nakon što je na sjednici prezentirala projekte Grada Siska, zaključuje kako ima nade za pozitivne pomake: ”Kao najvažnije istaknula sam infrastrukturne projekte, ne samo Odranski most nego i most kojeg je zadnji put na sjednici Vlade u Sisku prije deset godina trebalo započeti, a to je kupski most. Taj most je nulti prioritet Grada Siska i nadam se da će se i s tim problemom u budućnosti pozabaviti Hrvatske ceste. Drago mi je da su prepoznati naši projekti koje planiramo nominirati za EU fondove, prije svega Tehnološki park kojeg ćemo ostvariti u bivšoj upravnoj zgradi Željezare. A i ova darovnica za izgradnju središnjeg paviljona Opće bolnice dr. Ivo Pedišić nije prigoda da žalimo što radovi nisu počeli onda kada su trebali, prije godinu dana, i nije prigoda da žalimo za 130 milijuna kuna koliko je trebao biti projekt, nego da budemo zadovoljni i s ovih 70 milijuna kuna i sa činjenicom da će ipak krenuti nešto”, kaže gradonačelnica i dodaje kako bi realizacija svih danas spomenutih projekata Sisku puno značila: ”I nadam se da zaista neće trebati proći deset godina do sljedeće odluke i sljedećeg konkretnog pomaka i projekta”.

najčitanije