Plenković o Petrokemiji: ''Dogovoren je nastavak isporuke plina''

ibb

Obustava isporuke plina Petrokemiji, na koju su jutros hitno reagirali Stožer za obranu Petrokemije i kutinska gradska uprava, rezultirala je hitnim sastankom predstavnika Vlade Republike Hrvatske, uprave Petrokemije i PPD-a, kao glavnim dobavljačem plina.
Odmah po završetku sastanka, premijer Andrej Plenković javnost je izvijestio da je dogovoren nastavak isporuke plina, a samim time i normaliziranje proizvodnje u Petrokemiji:
”To je važno za Kutinu, cijelu Moslavinu i funkcioniranje hrvatske poljoprivrede. Vlada je kao većinski vlasnik Petrokemije spremna angažirati se na pronalaženju sredstava koja bi omogućila dovoljnu likvidnost” – izjavio je premijer.
Vlasnik PPD-a Pavao Vujnovac rekao je da su oni, kao dugogodišnji partner Petrokemije, spremni pomagati kako bi se proizvodnja nastavila te da će i dalje djelovati tako da se ne nanese dodatna šteta Petrokemiji i hrvatskom gospodarstvu.
Kutinska Petrokemija danas je uvrštena i na sjednicu županijske skupštine kao dopuna dnevnom redu. Taj je prijedlog jednoglasno prihvaćen jer ”Petrokemija je prevažna za Kutinu, za županiju i za cijelu Hrvatsku” rekao je župan Ivo Žinić, napominjući da se Vlada Republike Hrvatske mora pobrinuti oko nalaženja dugoročnog rješenja za kutinsku tvornicu te da njena sudbina ne smije ovisiti o ovakvim pojedinačnim slučajevima.
Slično razmišlja i gradonačelnik Kutine Andrija Rudić koji je, nakon Vladinog sastanka o Petrokemiji i premijerove izjave, poručio sljedeće:
”Drago mi je da je naš zajednički pritisak urodio plodom i da se, barem privremeno, našlo rješenje za nastavak isporuke plina i nastavak proizvodnje. Ovo je ipak samo gašenje vatre i nemojmo zaboraviti da je ključno naći rješenje za Petrokemiju. Odgađanje i ignoriranje izvršne odluke o budućnosti Petrokemije izvor je stalne neizvjesnosti i straha za sve Kutinčane. Inzistiram da Vlada nađe sustavno i trajno rješenje za Petrokemiju!”- stoji u Rudićevom priopćenju.

najčitanije