Plenković: ''Nitko ovdje nije obećao neko brzo rješenje preko noći''

ibb

251020211635197576.jpeg

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u radnom posjetu Sisačko-moslavačkoj županiji danas je obišao Sisak, Petrinju i Glinu. U Sisku je održao sastanak s predstavnicima Županije, a zatim u Petrinji predsjedao sastankom Stožera civilne zaštite na temu otklanjanja posljedica potresa.

Plenković je podsjetio da je Sisačko-moslavačku županiju, nakon razornih potresa u prosincu prošle godine, u međuvremenu pogodilo više od 1200 manjih potresa među kojima su neki uzrokovali i tzv. sekundarnu štetu. Sustavna obnova će, kaže Plenković, krenuti čim budu zadovoljeni svi zakonski uvjeti:

”Ministarstvo graditeljstva dobilo je zadaću pripremiti plan eventualnih zakonskih izmjena, koje bi trebale biti prezentirane ovog ili idućeg tjedna kako bi se što prije mogli korigirati detalji koji eventualno usporavaju proces obnove”, najavio je premijer, dodajući kako su u tijeku i rješavanja imovinsko-pravnih odnosa koji na Banovini predstavljaju najveći problem i značajno usporavaju proceduru.
Na Banovini se, najavljuje, najprije počinje s obnovom kuća koje imaju manja oštećenja, odnosno zelene naljepnice. ”Sredstva za obnovu su osigurana, a dinamika obnove kada krene i kada se jednom uhoda, će ići. Obnova će trajati, trajala je i nakon rata. Nitko ovdje nije obećao neko brzo rješenje preko noći. Obnova zahtijeva pravilnu, dobro pripremljenu dokumentaciju – kroz proces javne nabave, kroz zakonite procedure koje neće kasnije ‘padati’ na žalbama i natječajima”, napominje Plenković, podsjetivši kako si je uz sanaciju objekata, Vlada zadala i zadatak revitalizirati Banovinu u gospodarskom smislu: ” Podsjetit ću da je Vlada prije nekoliko dana dala Gradu Petrinji dodatnih 30 milijuna kuna za dovršetak kontejnerskog poduzetničkog centra. Ministarstvo regionalnog razvoja provodi Program revitalizacije koji se odnosi na poticaj gospodarstvu i koji je dostupan u obliku javnog savjetovanja. Očekujem da se proces obnove ubrza, a Vlada će na tome raditi zajedno sa svim partnerima u ovom procesu”.

Na upit novinara o konkretnim brojkama i dosad obnovljenim kućama, Plenković se pozvao na podatke koje je na sastanku Stožera iznio državni tajnik središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, Gordan Hanžek: ”Imate podatke gospodina Hanžeka da je 400 kuća gotovo, da je 180 u tijeku, da će natječaji biti do rujna za oko 4000 stambenih kuća gotovi. Proces ide.”, poručio je premijer.

Upitan zašto u njegovoj pratnji nema sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček, Plenković je odgovorio: ”Bila je pozvana, ali nije došla. Ne znam zašto. Pitajte nju”.

najčitanije