Plenković: Autocesta od Lekenika do Siska znači novi ekonomski i razvojni impuls za cijelu Sisačko-moslavačku županiju

imp

potpisivanje autocesta 1

Predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta Boris Huzjan, predsjednik Uprave Colas HRvatske Siniša Košćak i član Uprave Goran Tuđan te direktor Geotehnike Igor Horvat potpisali su danas Ugovor za izgradnju dionice autoceste A11 od Lekenika do čvora Sisak.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio je da se radi o strateškom projektu koji će u cijelosti promijeniti dinamiku života u Sisačko-moslavačkoj županiji.
“Ovaj projekt znači novi ekonomski i razvojni impuls za cijelu županiju, a osobito za Sisak i Petrinju”, poručio je podsjetivši da je ovaj projekt pokrenut prije 15 godina, no autocesta je došla do Lekenika.
Sada će, na temelju odluke Vlade, doći do izgradnje dionice od 11 kilometara od Lekenika do Siska.
“Ovih 280 milijuna kuna, koje dolaze iz vlastitih sredstava Hrvatskih autocesta predstavlja i značajnu investiciju za hrvatski BDP”, rekao je premijer i dodao kako ovaj projekt treba staviti u širi kontekst razvoja cestovne infrastrukture koji će biti dovršeni do kraja drugog mandata ove Vlade.
Poručivši da je ova Vlada uložila u Sisačko-moslavačku županiju kao nijedna do sada kazao je da će i ovaj projekt zasigurno doprinijeti njezinom gospodarskom razvoju.

 

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković istaknuo je da je ovo prvi ugovor i prva investicija koji Hrvatske autoceste, nakon uspješno provedenog restrukturiranja, realiziraju u potpunosti iz svojih sredstava, bez pomoći sredstava EU i bez kreditnog zaduženja.
Vrijednost investicije, dodao je, je gotovo 300 milijuna kuna, a rok završetka je dvije godine.
U sklopu ovoga projekta, kazao je ministar Butković, projektira se i novi čvor Žažina, koji će biti ujedno priključak Petrinje i Gline na autocestu, što će omogućiti bolji ekonomski razvoj toga dijela Banovine.
Ujedno, dodao je, krenuli su i radovi na novom mostu na Odri, a vrijednost te investicije je 65 milijuna kuna. Tim novim ulazom u grad, centar Siska će završetkom autoceste biti povezan autocestom sa Zagrebu.

 

Govoreći o revitalizaciji Sisačko-moslavačke županije, premijer Plenković istaknuo je njegova dva stupa – obnovu i gospodarski razvoj.
“Stvorili smo jednu koheziju beskamatnih zajmova i nove karte gospodarskih podjela, na kojoj smo Sisačko-moslavačku županiju digli više nego sve ostale županije. Onaj gospodarski subjekt koji se odluči investirati u ovu županiju, zahvaljujući karti gospodarskih potpora, ima šansu manjih troškova”, dodao je.
Izgradnjom ove dionice autoceste, istaknuo je premijer, nakon svih nedaća koje je prošla – od ratnih razaranja, posljedica gospodarske tranzicije, iseljavanja pa do pandemije i potresa – Sisačko-moslavačka županija okreće novu stranicu.

 

Župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak, koji je također nazočio potpisivanju, istaknuo je da se radi o povijesnom trenutku za Sisačko – moslavačku županiju i ispunjenju sna njenih stanovnika.

 

Izvor i foto – Vlada RH

najčitanije