Petrinjcima će biti podijeljeno 3000 zaštitnih maski

imp

Uoči nadolazećih parlamentarnih izbora i brojnih uputa Državnog izbornog povjerenstva, Grad Petrinja je za građane osigurao dodatne zaštitne maske, rečeno je na konferenciji za novinare u Petrinjskoj kući zdravlja. Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović je istaknuo kako je Grad nabavio tri tisuće novih zaštitnih maski.
„Možemo reći da imamo problem s COVIDOM-19 i kad pogledamo što je ova Petrinjska kuća zdravlja i svi mi koji smo bili u civilnom stožeru u zadnjih par mjeseci. Obavili smo posao na razini koju su građani očekivali od nas i kad pogledamo da imamo taj prvi mali val koji je uzburkao cijelu tu površinu oko koronavirusa s kojima se moramo ozbiljnije pozabaviti iz razloga što smatramo da su izbori nešto što treba ispast dostojanstveno. S jedne strane moraš izaći kao čovjek, s druge strane imaš tu distancu koju treba poštivat i mislim da je to ključ cijelog problema. Mnogi su pitali i telefonirali Grad i Petrinjsku kuću zdravlja hoće li biti maski i kako ćemo pristupiti biralištu te smo zato odlučili da Petrinjska kuća zdravlja kao što je jedno vrijeme dežurala gdje se sada može doći uzeti masku, ne samo za nedjelju nego da općenito dođu po masku jer znamo da se radi o ciljanim skupinama koje bi mogle imati problema i zato moramo zaštiti ljude koji će biti u biračkim odborima i moj je savjet i na kraju krajeva i šefa stožera Vlade Lovrekovića, gđe Ivane Lamze da je dobro imati masku.
Sigurno ulazimo u jednu fazu u kojoj moramo biti malo oprezniji i mislim da smo se previše jedno vrijeme relaksirali i da nam sad dolazi jedno vrijeme moramo živjeti na određenoj distanci. Ovdje smo da građanima kažemo kako mogu doći u Petrinjsku kuću zdravlja po maske i da smo otvoreni za bilo kakva pitanja“, rekao je Dumbović.

podjela maski 2 podjela maski 1
Državno izborno povjerenstvo je u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo RH pripremilo upute za glasovanje s obzirom na epidemiološku situaciju. Na njih je podjetila Ivana Lamza u ime petrinjskog Stožera civilne zaštite.
„Svi birači koji dolaze na birališta dužni su se pridržavati razmaka od 1,5 m. U slučaju gužvi važno je držati ovaj razmak, birači ulaze jedan po jedan. U svakom trenutku može biti birača koliko je mjesta za glasovanje na određenom biračkom mjestu.Preporuča se svim biračima da nose maske, one nisu obaveza, ali pozivamo sve da ih koriste, da zaštite sebe i druge kao i ljude koji rade u biračkom odboru koji dežuraju cijeli dan. Dezinfekcija ruku je obavezna prilikom ulaska na biračko mjesto i na izlasku. Sva oprema će biračkom odboru biti osigurana. Preporuča se da birači donesu svoje kemijske olovke, listići su važeći samo onda kada se glasa kemijskom olovkom. Moći će se koristiti i olovke na biračkim mjestima koje će se dezinficirati u određenim vremenskim razmacima. Što se tiče osoba koje nisu
u mogućnosti pristupit biračkom mjestu preporuča se što ranije da je potrebno izaći na teren zbog invalidnosti, bolesti i slično, njima će birački odbor doći kući – do ulaznih vrata. Birački odbor će ponijeti sa sobom dezinfekcijsko sredstvo. Osobe u samoizolaciji obavezno glasaju na ulazu u kuću, te osobe moraju imati maske na licu. Kako biste prijavili dolazak to se može učiniti na tel. 515-222 i 515-232 ili na e-mail [email protected] Pozivam sve da izađu na izbore i da se pridržavaju mjera kako bi sve proteklo u miru i redu“, rekla je Lamza.
U Petrinjsku kuću zdravlja po maske se može doći od 9 do 19 sati.

Foto – Rad za naš grad

najčitanije