Petrinja: Spašavanje kulturne i povijesne baštine

mradenovic

U Petrinji su, zahvaljujući međunarodnoj i međuresornoj suradnji, jučer provedene dvije akcije izvlačenja vrijedne povijesno-kulturne baštine iz objekata teško oštećenih potresom.
Iz Srednje škole Petrinja izvučena je etnografska zbirka obitelji Hosi, a iz pravoslavne crkve Svetog Nikole ikonostas iz XIX. stoljeća. Nakon što su demontirani te izneseni iz opasnih lokacija, svi su predmeti adekvatno zapakirani, zaštićeni i posebnim vozilima transportirani na sigurne lokacije u kojima će biti pohranjeni.

Sukladno opasnostima koje izaziva kretanje u teško oštećenim objektima, naknadni potresi i urušavanja, sam ulazak u objekte i izvlačenje proveli su pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja i pripadnici talijanskih tzv. „plavih kaciga“. Riječ je o karabinijerima talijanskog Ministarstva za kulturnu baštinu, djelatnosti i turizam posebno obučenim za izvlačenje umjetnina u kriznim situacijama. Talijani su u Hrvatsku stigli sukladno suradnji s hrvatskim Ministarstvom kulture i medija.

Uz pripadnike hrvatskog i talijanskog ministarstva te HGSS-a, u operacijama sudjeluju i djelatnici Odjela za zaštitu kulturne baštine i kritične infrastrukture Civilne zaštite MUP-a te Hrvatskog restauratorskog zavoda.

najčitanije