Petrinja: Potpisani ugovori za dodjelu bespovratnih sredstava za razvoj poduzetništva

mradenovic

Na gradskoj tržnici u Petrinji danas su potpisani ugovori 17 poduzetnika koji su se prijavili na natječaj „Dodjela bespovratnih sredstava za razvoj poduzetništva u gradu Petrinji“. Ovim programom Grad Petrinja potiče otvaranje novih radnih mjesta kroz sufinanciranje plaće novozaposlenih djelatnika do 3.000,00 kn mjesečno u trajanju 12 mjeseci. Natječaj je vrijedan 10 milijuna kuna, a do sada je Grad isplatio ovu vrstu potpore u iznosu milijun kuna, a danas su potpisani ugovori za novih 917.000,00 kn.

Gradonačelnik Dumbović prilikom potpisivanja istaknuo je da se trebamo  prisjetiti kako se radio akcijski plan. „To je bio plan u kojem smo imali odlične partnere od mjesnih odbora, komunalnih poduzeća, civilnih inicijativa, OPG-ovaca, poduzetnika koji su prije svega razumjeli što je to akcijski plan. Kad smo započeli to davno okrenuli smo se europskim novcima jer ovaj naš proračun koji je sam sebi svrha ne može biti razvojan. Kada smo rekli da ćemo dobiti milijune, mnogi poduzetnici nisu vjerovali., a evo dobili su ih i to zato jer je Grad odlučio da kroz komunalnu, društvenu i  gospodarsku infrastrukturu i za poduzetnike povući određena sredstva. Ta sredstva su danas u gradu. Nitko ne priča o 22 milijuna kuna bespovratnih sredstava koje su dobili poduzetnici grada Petrinje. Nijedan grad u Hrvatskoj nije dao 22 mil kuna bespovratnih potpora. To su naši petrinjski poduzetnici – imali su hrabrost, imali su viziju i cilj, ali i rješenje da do njega dođu. Jer europski novac nas čeka na dlanu. Da vas podsjetim, Proračun Grada Petrinje je jedva 70 milijuna kuna, a europski proračun je 400 mil kuna. To je ogromna razlika i zato Petrinja ima svoju šansu. Kad su prvi poduzetnici počeli dobivati novce, mnogi su vidjeli da se isplati doći u grad Petrinju. Ovdje smo danas potpisali sporazum o financiranju s Tenaco grupom kojim su dobili 220 tisuća kuna. To je ogroman bespovratni novac i tu je naša prednost. Želim da sve ono što u budućnosti budemo radili , da radimo zajednički, u interesu onih koji stvaraju novu vrijednost, a to su mali i srednji poduzetnici. To su oni koji rade i guraju novac u proračun. Trebamo i dalje raditi dobre programe i ući u 2021. s još više projekata. Želimo kao Grad biti partner svima koji ste danas dobili sredstva, da to bude jedna dobra petrinjska priča,“zaključio je Dumbović.

„Trenutno zapošljavam 13 osoba , imamo pogone za proizvodnju i maloprodajni dućan tekstilom. Time se bavimo od 2008.godine. Puno mi ovo znači, zaista zahvaljujem svima koji su omogućili da dobijemo ova sredstva jer će zaista pomoći u poslovanju“,  kaže Danijela Žugaj, jedna od poduzetnica koja se prijavila na natječaj.

Kako je pojasnila Edisa Mašinović, pročelnica Upravnog odjela za EU fondove i razvoj Grada Petrinje , u Intervencijskom planu Grada Petrinje, ukupne vrijednosti 205,8 milijuna kuna, za razvojni prioritet RP2 Unaprjeđenje poduzetničkog okruženja  namijenjeno je 71,6 milijuna kuna. Osim natječaja „Dodjela bespovratnih sredstava za razvoj poduzetništva u gradu Petrinji“ 25 milijuna kuna iz IP-a odnosi na javni poziv Razvoj poduzetništva u gradu Petrinji, u sklopu kojeg su u provedbi 52 projekta, ukupne vrijednosti nešto manje od 21 milijuna kuna.

Alen Tišinić zahvalio je u ime svih poduzetnika koji su danas potpisali ugovore za bespovratne potpore od Grada Petrinje: „Čestitam svim obrtnicima na dobitku ovih potpora i zahvaljujem gradonačelniku i njegovim suradnicima na ostvarivanju ovog projekta koji će nam puno značiti u teškim vremenima i nadam se da će svi novce iskorisiti za radnike i da krenemo normalno s radom te se nadamo još puno ovakvim projektima s Gradom i dobrih suradnji.“

najčitanije