Petrinja i Kutina u mraku na sat vremena

ibb

261020211635270889.jpeg

U mnogim gradovima po cijelom će se svijetu sutra navečer na sat vremena gasiti javna rasvjeta – i to u sklopu najveće volonterske akcije na svijetu, koju pod nazivom Sat za planet Zemlju organizira Svjetska nevladina organizacija za zaštitu prirode. Ovogodišnja akcija posvećena je klimatskim promjenama.
Sve je započelo još 2007. godine, gašenjem javne rasvjete u australskom gradu Sydneyu, kada su stanovnici tog grada svijetu poslali poruku o tome da trebamo voditi računa o resursima koje trošimo. Već dvije godine kasnije, Sat za planet Zemlju u Guinessovoj knjizi rekorda upisan je kao najveća svjetska volonterska akcija, a rezultati su iz godine u godinu sve bolji. Tako je prošle godine javna rasvjeta isključena u više od 7000 gradova u više od 170 zemalja.
I Hrvatska je jedna od njih – lani su ugašena svjetla u 56 gradova: Zagrebačka katedrala, dubrovačke zidine, pulska Arena, splitska Dioklecijanova palača tek su neke od znamenitosti koje su utonule u mrak.
Ove se godine Satu za planet Zemlju pridružuju Petrinja i Kutina. Kutina će sutra u vremenu od 20.30 do 21.30h ugasiti javnu rasvjetu na Novom trgu, Trgu kralja Tomislava, u Školskoj, Hebrangovoj i Kolodvorskoj ulici te u Ulici kralja Petra Krešimira. Petrinja će sutra u isto vrijeme ugasiti svu javnu rasvjetu kod Crkve svetog Lovre i na Strossmayerovom šetalištu, na Trgu Franje Tuđmana, u Ulici Matije Gupca, Nazorovoj, Turkulinovoj i Andrije Kačića Miošića.

najčitanije