Petorica policajaca optužena zbog lažiranja službenih izvješća

imp

Uskok Pravi

USKOK je danas, nakon provedene istrage, podigao optužnicu protiv petorice hrvatskih državljana od 35 do 53 godine, inače službenika PU sisačko-moslavačke, zbog sumnje da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti. Sumnjiči ih se da su tijekom postupanja 8. studenoga ispred Osnovne škole u Mošćenici  pucali u osobni automobil u kojem su bila dvojica dilera droge, za koje su policajci lažno tvrdili da su ih pokušali pregaziti.

 

Dvojici policijskih službenika stavlja se na teret uporaba vatrenog oružja bez osnove, lažno izvješćivanje i podnošenje neistinitih kaznenih prijava, a tri visoka dužnosnika policije terete se za prikrivanje istine i poticanje na nezakonito postupanje.

 

„Optužnicom se I. i II. okr. stavlja na teret da su 9. studenoga 2023. u Sisku, kao policijski službenici PU sisačko-moslavačke, nakon što su prethodnog dana protivno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima bez ikakve osnove i zakonitog temelja uporabili službeno vatreno oružje prema nepoznatoj muškoj osobi koja je upravljala osobnim automobilom, uporabu vatrenog oružja prikazali kao ovlaštenu s ciljem da od sebe otklone odgovornost za neovlaštenu uporabu vatrenog oružja. Sukladno dogovoru su izradili i podnijeli službeno izvješće o postupanju u kojem su neistinito naveli da ih je, prilikom službenog postupanja prema dvije nepoznate osobe, jedna nepoznata muška osoba pokušala pregaziti vozilom i usmrtiti, a što su uspjeli izbjeći. Nadalje su neistinito naveli da su zbog toga iz službenog oružja ispalili tri hica upozorenja, a potom još šest hitaca u smjeru vozila. Istoga dana su u službenim prostorijama PU sisačko-moslavačke podnijeli kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja zbog kaznenog djela teškog ubojstva u pokušaju, iako su znali da to ne odgovara istini.

 

Nadalje se III. okr. voditelj Službe kriminalističke policije, IV. okr. voditelj Službe za javni red i sigurnost i V. okr. zamjenik načelnika PU sisačko-moslavačke, terete da su provodeći kriminalističko istraživanje kaznenog djela pokušaja teškog ubojstva na štetu I i II. okr. te provjeru opravdanosti i zakonitosti uporabe vatrenog oružja, vidjeli videosnimku događaja iz čijeg su sadržaja utvrdili da ne postoji osnovana sumnja da je na njihovu štetu počinjeno teško ubojstvo u pokušaju, odnosno da su neovlašteno, bez ikakve osnove i zakonitog temelja uporabili vatreno oružje, poduzeli radnje u cilju da I. i II okr. zaštite od disciplinskog i kaznenog progona. Tako je III. okr. 10. studenoga 2023. podnio izvješće u kojem je naveo da su I. i II. okr. zakonito i opravdano uporabili vatreno oružje prema nepoznatom počinitelju kaznenog djela teškog ubojstva u pokušaju. Istoga dana je IV. okr. navedeno izvješće dostavio načelniku PU sisačko-moslavačke te je načelniku predložio donošenje ocjene kojom se opravdava uporaba vatrenog oružja, nakon čega je V. okr. potpisao navedenu ocjenu u kojoj je uporabu vatrenog oružja ocijenio zakonitom i opravdanom.

 

Osim toga se III. okr. tereti da nije osigurao izuzimanje snimke videonadzora kao dokaza, iako je znao da njezin sadržaj isključuje postojanje osnovane sumnje da je na štetu I. i II. okr. počinjeno kazneno djelo teškog ubojstva u pokušaju te da su navedenu snimku policijski službenici dužni izuzeti u cilju utvrđivanja pravog i potpunog činjeničnog stanja u konkretnom slučaju, već je 15. studenoga 2023. Županijskom državnom odvjetništvu u Sisku podnio kaznenu prijavu PU sisačko-moslavačke s datumom od 14. studenoga 2023. koju je prethodno potpisao, ne spominjući u njoj postojanje navedenog dokaza.“, priopćili su iz USKOK-a.