Petir: Hrvatski proizvođači mlijeka dotjerani su do ruba propasti

imp

261020211635286181.jpeg

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir sastala se je u petak, 31.listopada, s predstavnicima Hrvatskog saveza proizvođača mlijeka, Proizvođačkom organizacijom mljekara „Drava-Sava“ i Hrvatskim savezima uzgajivača goveda koji su na taj sastanak došli iz različitih krajeva Hrvatske. Marijana Petir inicirala je ovaj sastanak jer je željela čuti od samih proizvođača mlijeka razloge zbog kojih taj sektor poljoprivrede nezaustavljivo propada i dogovoriti s njima stajališta koja će zastupati u Europskom parlamentu obzirom da Ministarstvo poljoprivrede ne mari za proizvođače mlijeka.
Od 2001. cijena otkupa mlijeka je u stalnom padu, a troškovi proizvodnje koji uključuju troškove stočne hrane i najma dramatično rastu. Osnovni preduvjet za održivu proizvodnju mlijeka jest cijena mlijeka koja pokriva prosječne troškove proizvodnje mlijeka. Prosječna cijena proizvodnje mlijeka u Nizozemskoj iznosi 45 centi po litri, u Francuskoj iznosi također 45 centi po litri, a u Njemačkoj je prosječna cijena proizvodnje mlijeka 50 centa po litri dok je u Hrvatskoj s 36 centi po litri prema riječima proizvođača mlijeka pala na 29 centi.
Europski pa i hrvatski proizvođači mlijeka zabrinuti su da će najavljeno ukidanje proizvođačkih kvota za mlijeko u EU iduće godine u travnju dovesti do daljeg pada otkupnih cijena i porasta uvoza mlijeka, što će posebno ugroziti opstanak malih proizvođača te stoga od relevantnih nacionalnih i europskih institucija traže instrumente zaštite. Hrvatski predstavnici proizvođača mlijeka istaknuli su da su tražili od Ministarstva poljoprivrede moratorij na kredite i otpis kamata te da su izvijestili Ministarstvo da su izloženi mnogobrojnim pritiscima i ucjenama otkupljivača koji ih doslovce pretvaraju u svoje robove. Potkrijepili su to činjenicom da ukoliko pokušaju raskinuti nepovoljni ugovor s jednim otkupljivačem i preći kod drugog, to im je zapriječeno dok otkupljivači doslovce preko noći njima otkazuju ugovore bez ikakvih posljedica. Ministarstvo poljoprivrede nije pokazalo interes za probleme proizvođača mlijeka stoga su i razgovarali s hrvatskom zastupnicom u Europskom parlamentu Marijanom Petir kojoj su prezentirali situaciju u mljekarskom sektoru.
Lani je u Hrvatskoj proizvedeno 503 milijuna kilograma mlijeka a hrvatske potrebe za mlijekom dvostruko su veće od godišnje proizvodnje no naši proizvođači unatoč toj činjenici svoje mlijeko ne mogu prodati. Petir je naglasila da nelojalna konkurencija i uvoz uništava domaće proizvođače mlijeka kojih ima oko 10.200 u Hrvatskoj. „I dok naši proizvođači prolaze stroge kontrole laboratorija u Križevcima, uvezeno mlijeko ne prolazi gotovo nikakvu kontrolu pa se tako uvezeno mlijeko od kojeg je i ono u prahu tretira kao I.klasa što ne odgovara stvarnosti. Takvo mlijeko lošije kakvoće bitno je jeftinije od našeg kvalitetnog i svježeg mlijeka i potrošači ga kupuju ne znajući da su prevareni“, rekla je Petir. Ucjene kojima su proizvođači mlijeka izloženi mogle bi se riješiti osnivanjem jedne proizvođačke organizacije koja bi imala autoritet za provođenje pregovora s otkupljivačima oko cijene mlijeka a to bi ujedno pomoglo proizvođačima mlijeka da povuku financijska sredstva iz EU koja su osigurana za tu namjenu a gotovo da ih nismo niti koristili.

najčitanije