Ovogodišnji "Lipovljanski susreti" startaju u petak

nn

261020211635252558.jpeg

„Lipovljanski susreti’, središnja i najveća manifestacija nacionalnih manjina Republike Hrvatske ove godine održati će se od 25. do 27. kolovoza, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske i pokroviteljstvom Gradonačelnika grada Zagreba, a očekujevas bogat kulturni, zabavni, sportski i gospodarski program.
„Koliko je kultura značajan segment Sisačko-moslavačke županije, potvrđuje i činjenica da u vrijeme kada su ostale proračunske stavke zbog smanjenja prihoda bile smanjivane, sredstva za kulturu su ostala na istoj razini, a da ne kažem da su se povećavala i da će se povećavati. Tako se nadam da će i ova godina i naredna godina, ova manifestacija sve više rasti i postati svojevrsni simbol i značaj za gospodarski i sveopći razvitak Općine Lipovljani i Sisačko-moslavačke županije“, rekao je Roman Rosavec, zamjenik župana Sisačko- moslavačke županije, koja je jedan od supokrovitelja.

U petak program počinje u 19h izložbom „Reprezentativna lista nematerijalne kulturne baštine Slovačke“, a nakon toga slijedi konceret zabavne glazbe. U subotu program počinje već u 13h uz tamburaško poslijepodne nakon kojeg će se održati Okrugli stol na temu zaštite manjina i uloge medija u demokratizaciji hrvatskog društva. Nakon toga na repertoaru je likovna kolonija, te prezentacija tradicijskih obrta, kao i sajam rukotvorina, prezentacija narodnih nošnji i gastronomije nacionalnih manjina, te naravno kulturno-umjetnički program u večernjim satima. Nedjelja je, između ostalog, rezervirana za natjecanja, turnire, biciklijadu, dječje sportske igre, nogomet i reviju pasa, te naravno, večernji koncert.

Također, „ove godine „Lipovljanski susreti“ bit će u znaku Italije kroz nastup Folklorno vokalne skupine zajednice Talijana iz Umaga, kroz nastup Vokalne skupine Sidone iz Kutine te kroz prezentaciju narodnih nošnji i gastronomije na štandu zajednice Talijana iz Lipika“, otkrio je načelnik Općine Lipovljani Nikola Horvat.
Pogledajte kompletan program Lipovljanskih susreta:

LS17-B2 (2)

najčitanije