Otvorena sva biračka mjesta

imp

251020211635198943.jpeg

Otvoreno je svih 5. 496 biračkih mjesta od kojih se na Banovini 28 nalazi pod šatorima.
U drugom krugu birači izabiru 14 župana, gradonačelnika Zagreba – koji ima status županije, 56 gradonačelnika i 87 općinskih načelnika.
Pravo birati ima tri milijuna 231 tisuću birača, tiskano je 4,1 milijun glasačkih listića, izbore motri nešto više od 8300 promatrača.

Prvi birači već su obavili svoju dužnost, potvrdio je za Media servis Slaven Hojski iz Državnog izbornog povjerenstva (DIP).
“Sva biračka mjesta u Republici Hrvatskoj su otvorena, njih 5496 prema dojavama s terena od naših županijskih i gradskih izbornih povjerenstva. Sve teče redovito, građani glasaju, kao što i sami znate imaju ili jedan ili dva listića na današnji dan s obzirom da se negdje bira samo župan, negdje gradonačelnik ili načelnik i župan, pa se nadam da će to danas kao i u prvom krugu proći uredno, a i rezultate ćemo imati nešto ranije nego prije dva tjedna.”

Koliko se birača odazvalo kroz nedjelju prijepodne, DIP će objaviti točno u podne.

Birališta otvorena u 7 sati zatvaraju se u 19 sati, a time prestaje dvodnevna izborna šutnja za čije su kršenje propisane kazne od tri tisuće kuna, primjerice za građanina, do pola milijuna kuna za političku stranku koja to učini.

Sat nakon zatvaranja, dakle u 20 sati, DIP će na svojoj će mrežnoj stranici objaviti prve izborne rezultate, prvo one sa manjih biračkih mjesta, kasnije one sa većih, jer u tim slučajevima za brojanje glasova, zapisnike i sl. treba više vremena. Ipak, očekuje se kako će do 22 sata biti poznati rezultati sa 90 posto biračkih mjesta.

najčitanije