Otvorena novoobnovljena Osnovna škola Ivan Goran Kovačić Gora

imp

Oš Gora

Gotovo tri godine nakon potresa, u petak, 8.rujna, svečano je otvorena novoobnovljena Osnovna škola Ivan Goran Kovačić u Gori.

Zgradu škole, sagrađenu početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća, teško stradalu u potresu, bilo je potrebno cjelovito obnoviti. Zgrada je u potpunosti razgrađena, a na njenom mjestu su napravljeni novi armiranobetonski temelji na kojima je napravljena nova zgrada od laganih elemenata od križno lameliranog drva.

 

Škola je obnovljena po principu zgrade gotovo nulte energije, koja ima vrlo visoka energetska svojstva, ponajviše sredstvima iz Fonda solidarnosti EU, uz dragocjenu donaciju Splitsko-dalmatinske županije i pomoć Rotary Cluba Fürstenfeld u opremanju učionica i blagovaonice škole.

 

Ravnateljica škole u Gori Klara Pereković s radošću je dočekala dan ulaska u, može se reći, posve novu i daleko kvalitetnije opremljenu školu: „Danas je poseban dan za sve naše učenike, roditelje i djelatnike škole. Sada, kada smo se vratili u našu školu, ovo sve izgleda kao san. Svoji smo na svome, škola je opremljena najnovijom opremom. I učenici i djelatnici su posebno sretni i svima nama se ovo čini kao jedan veliki san.“

 

Otvarajući novoobnovljenu školu župan Ivan Celjak je posebno istaknuo važnost obnove, pogotovo u području obrazovanja.
„Jedan od prioriteta u posljednje dvije i po godine bio ulaganje u obrazovanje, omogućiti što većem broju učenika da na početku školske godine krenu u svoje matične objekte ili u novoizgrađene objekte, gdje su nažalost, objekti u takvom stanju da ih se nije moglo obnoviti.
Ove godine omogućili smo učenicima OŠ Katarina Zrinski Mečenčani, zatim područne škole u Nebojanu, gimnazijalcima iz Siska da krenu na nastavu u svoje škole, novoizgrađene ili obnovljene, a danas smo svečano obilježili i povratak učenika u zgradu OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Gora. Zaista smo vrlo sretni, vrlo zadovoljni, jer, nažalost, školska zgrada u Gori je jako stradala u potresu i bilo je potrebno razgraditi zgradu i sagraditi novu zgradu. To je učinjeno u zaista kratkom roku i danas ovdje u Gori imamo modernu školsku zgradu koja udovoljava svim potrebama, kako djelatnika škole, tako i učenika.
Vrijednost radova je preko 3,3 milijuna €, škola će prihvatiti 71 učenika, a u sastavu škole je i područna škola u Nebojanu imamo još sedamnaest učenika.“, rekao je župan Celjak.

 

Sisačko-moslavačka županija je u dvije godine obnovila 17 zgrada iz područja obrazovanja, a od toga na području Petrinje 7 škola.
U OŠ Mate Lovraka je završena energetska obnovu u studenom prošle godine, obnovljena je OŠ Dragutina Tadijanovića u kojoj nastavu pohađaju učenici I. osnovne škole Petrinja, učenici OŠ Dragutina Tadijanovića i studenti Učiteljskog fakulteta. Također su obnovljene područne škole u Hrastovici, Češkom Selu, Mošćenici, Jabukovcu i zadnje novoizgrađena škola u Nebojanu.

Foto: Sisačko - moslavačka županija

najčitanije