Otvoren vodoopskrbni magistralni cjevovod Petrinja-Lekenik

nn

Simboličnim puštanjem vode, svečano je otvoren 30 kilometara dug i 16,6 milijuna kuna vrijedan vodoopskrbni magistralni cjevovod Petrinja-Lekenik, projekt koji jamči dugoročnu sigurnost opskrbe vodom ovog područja.

„Ovdje smo omogućili dolazak vode s jedne i s druge strane i time zajamčili dugoročnu sigurnost vodoopskrbe ovog područja i zapravo ovih novih 30 kilometara vodoopskrbnog cjevovoda vrijednog 16 milijuna i 600 tisuća kuna čini okosnicu daljnjeg razvoja vodoopskrbe i ukupnog pokrivanja općine Lekenik ka stopostotnom pokrivanju potreba za vodom“, rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, najavivši nove projekte.
„Idućih nekoliko godina radit ćemo dogradnju malih sustava kako bi voda došla u svaku kuću na ovom području, a istovremeno tijekom ove godine započeli pripremu i dovršenje projekta Aglomeracije Lekenik kojim bi trebali krenuti u zbrinjavanje otpadnih voda. Pred nama je još gradnja osamdeset kilometara kanalizacijskih kolektora, gotovo osamdeset kilometara vodoopskrbne mreže i isto tako gradnja uređaja za pročišćavanje u Letovaniću za 8500 stanovnika. Nadamo se i uvjereni smo da ćemo 70 posto tih sredstava, od ukupne vrijednosti od 275 milijuna kuna, dobiti iz sredstava Europske unije“, rekao je Đuroković.

A zadovoljstvo završetkom ovog cjevovoda izrazio je i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, naglasivši kako posao nije završen, jer na području ove općine treba izgraditi još jedan cjevovod.
„Nadam se da ćemo u budućnosti, vrlo brzo, imati mogućnost otvorenja i drugog cjevovoda na području općine Lekenik za naselja na području Pokuplja, od Letovanića, Starog Broda, Farkašića, Brkiševine, Šišinca i Orlekovića. To su naselja koja ovaj tren nemaju pitke vode, a znamo da je to jedina mogućnost da ljude zadržimo jer ako ovo područje neće imati potrebnu pitku vodu, ljudi će se iseljavati. Na nama je da novim projektima osmislimo mogućnost njihovog ostanka i zapošljavanja na ovim područjima“, rekao je župan.

Osim što je projektom omogućen priključak vode brojnim domaćinstvima, u Općini Lekenik su uvjereni „kako će omogućiti i razvoj gospodarstva, tj. Poslovne zone Marof Lekenik, ali isto tako i razvoja turizma koji ima svoje potencijale na ovom području“, poručio je načelnik općine Ivica Perović.

najčitanije