Otvoren Veteranski centar u Petrinji

imp

Vc Petrinja Naslovna 1

Nakon Šibenika i Sinja, treći Veteranski centar povodom Dana Sisačko-moslavačke županije otvoren je u Petrinji.

 

Kao i veteranski centri u Šibeniku i Sinju, i petrinjski je smješten na prostoru bivše vojarne, ima 148 ležaja i godišnje može primiti više od 2800 korisnika, a u njegovu izgradnju uloženo je 13 milijuna eura.

veteranski centar 6

Uz programe i sadržaje koji se već provode, u planu je i uspostava barokomore u Petrinji kako bi i ta zdravstvena usluga hrvatskim braniteljima bila što dostupnija.
Svečanosti otvaranja Veteranskog centra u Petrinji nazočili su predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ravnatelj Javne ustanove veteranski centar Josip Lucić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Deur, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, gradonačelnica Petrinje, saborska zastupnica Magdalena Komes i brojni ugledni gosti.

veteranski centar 18

U veteranskom centru se na jednom mjestu osigurava provedba programa koji obuhvaćaju rehabilitacijske, sportske i rekreacijske, kulturne i društvene aktivnosti na kojima će gostovati predavači iz različitih područja i umjetnici, duhovnu obnovu – duhovno zdravlje, suradnju s udrugama na pružanju izvaninstitucionalnih usluga, očuvanje i promicanje zdravog načina života, programe psihološkog osnaživanja i psihološke intervencije, kao i program čuvanja i promicanja vrijednosti Domovinskog rata. U sklopu svakog veteranskog centra postojat će spomen-soba poginulim hrvatskim braniteljima i memorabilija iz Domovinskog rata te će se u centrima na poseban i dostojanstven način obilježavati sve važne obljetnice i datumi iz Domovinskog rata. Veteranski centri su istovremeno i centri razvoja u kojima se pruža savjetodavna pomoć, edukacije kroz različite radionice, seminare, treninge, osnaživanje potencijala korisnika za zapošljavanje i poduzetništvo te uključivanje u rad zadruga hrvatskih branitelja kao dio radne terapije.

veteranski centar 5

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je istaknuo kako je Veteranski centar u Petrinji konkretan pokazatelj njihova odnosa prema hrvatskih braniteljima. „Izgradnja Veteranskog centra pokazatelj je našeg poštovanja i zahvale hrvatskim braniteljima. Ovim današnjim činom na poseban način iskazujem zahvalu Petrinji i cijeloj Banovini na žrtvu koju ste podnijeli u Domovinskom ratu. O strahotama velikosrpske agresije na ovom području najzornije govore činjenice, da je tijekom Domovinskog rata s područja Petrinje gotovo 600 poginulih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava, a još uvijek tragamo za 473 nestale osobe. S područja županije, gdje iz čak 44 otkrivene masovne i brojnih pojedinačnih grobnica do sada ekshumirano 736 žrtava“, rekao je Medved dodajući kako je izgradnja i otvaranje Veteranskog centra u Petrinji doprinos društvenoj te gospodarskoj revitalizaciji Sisačko-moslavačke županije, a za sada zapošljava već 25 djelatnika.

veteranski centar 25

Župan Ivan Celjak je u svom obraćanju istaknuo povijesnu ulogu hrvatskih branitelja u stvaranju slobodne Hrvatske: „Mnogi velikani u hrvatskoj povijesti pokušali su ostvariti stoljetni san Hrvatica i Hrvata o slobodi i samostalnosti, svaki na svoj način i u svoje vrijeme, a taj san ostvarili ste upravo vi, hrvatski branitelji, u Domovinskom ratu. I zato ste vi, hrvatski branitelji, najveći heroji u hrvatskoj povijesti.“

veteranski centar 21

I predsjednik Vlade RH Andrej Plenković odao je u svom obraćanju veliku počast stvarateljima moderne Hrvatske: „Da nije bilo hrvatskih branitelja, njihove žrtve, vodstva i vizionarstva predsjednika Tuđmana, ničega od ovoga što mi danas uživamo, a to je sloboda, demokracija, snažan međunarodni položaj, čvrsto integriran u srce EU, ne bi bilo.“ I upravo stoga Vlada svim svojim potezima nastoji ne samo čuvati dignitet Domovinskog rata, nego nastoji svim svojim mjerama to prevesti u konkretna djela, koja se tiču prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i njihovih obitelji, zaključio je predsjednik Vlade.

 

Predviđeno je da korisnici Centra primarno budu hrvatski branitelji iz Domovinskog rata, hrvatski ratni vojni invalidi iz Domovinskog rata, članovi obitelji smrtno stradalih branitelja iz Domovinskog rata i članovi obitelji nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata sa područja Sisačko-moslavačke županije, regije i cijele Hrvatske kao i izvan RH.

veteranski centar 2

U svom radu centar će surađivati s udrugama, zadrugama, i gospodarskim subjektima te dodatno poticati gospodarsku djelatnost toga kraja, a od zadruga i OPG-ova nabavljat će se namirnice za potrebe centra, u kojem je već zaposleno 25 djelatnika, što je dodatna vrijednost tog projekta.

 

Veteranski centar kao ustanova osnovao je podružnice u Šibeniku, Sinju i Petrinji, a uslijedit će još i podružnica u Daruvaru.

 

Foto naslovna – Ministarstvo branitelja

 

Foto: Sisačko - moslavačka županija

najčitanije