Otvoren vatrogasni dom i kulturni centar u Jasenovcu

imp

U Jasenovcu je u srijedu, 21. prosinca, otvoren vatrogasni dom sa spremištem i kulturni centar.

Projekt rekonstrukcije i dogradnje vatrogasnog doma sa spremištem i kulturnim centrom realiziran je kroz Program ruralnog razvoja RH 2014-2020. godine, a vrijednost projekta je nešto manja od 5,5 milijuna kuna.

 

Ovim projektom rekonstruiran je, opremljen i stavljen u funkciju prostor bruto površine 553 m2. Prizemlje zgrade koristit će se za vozila i opremu kojom se služe vatrogasci DVD-a Jasenovac, a kat je predviđen za kulturne potrebe stanovnika i rad različitih udruga koje će ovdje imati prostor za razne manifestacije, probe, edukacije i druge aktivnosti. Ovaj je vatrogasni dom bio oštećen za vrijeme Domovinskog rata te do sada nije potpuno obnavljan.

 

Završetkom rekonstrukcije zgrade poboljšat će se uvjeti rada članova DVD Jasenovac, ali i unaprijediti kulturne aktivnosti na području Općine te doprinijeti lokalnoj zajednici.
Realizacija projekta posebno je značajna za unapređenje vatrogastva na području općine Jasenovac na kojemu djeluje 6 dobrovoljnih vatrogasnih društava od kojih je DVD Jasenovac najaktivnije i najopremljenije društvo.

 

“Ovaj cjelovito obnovljeni dom, koji nije obnavljan od vremena Domovinskog rata, posebno je značajan za kvalitetu rada naših vatrogasaca, jer oni, naši heroji u miru, prije svega brinu o našim životima, našoj imovini, i potrebno im je osigurati kvalitetne uvjete za rad,” istaknuo je župan Celjak.

 

Obnova vatrogasnog doma i uređenje kulturnog centra samo su neka od ulaganja na području općine Jasenovac.

“S Hrvatskim vodama iznašli smo rješenja vezana uz sustav obrane od poplava, oni će u narednom financijskom razdoblju 2021.-2027. u unapređenje sustava uložiti oko 200 milijuna kuna, a važno je istaknuti kako će upravo u Jasenovcu biti logistički centar Hrvatskih voda,” podsjetio je župan Celjak.

 

Realizacija projekta rekonstrukcije i dogradnje vatrogasnog doma sa spremištem i kulturnog centra primjer je dobre suradnje Općine Jasenovac, Sisačko-moslavačke županije i Vlade RH, odnosno Ministarstva, te zajedničkih nastojanja da se svi krajevi jednako razvijaju i iskoriste svoju priliku za napredak.

 

Tom prilikom ministrica poljoprivrede Marija Vučković zahvalila je vatrogascima na njihovoj predanosti i hrabrosti te čestitala okupljenima, podsjetivši kako je iz spomenute Mjere 7 diljem Hrvatske isplaćeno gotovo 2,3 milijarde kuna, a samo u Sisačko-moslavačkoj županiji u tu svrhu više od 106 milijuna kuna. Kada je riječ o izgradnji ili rekonstrukciji vatrogasnih domova iz Programa ruralnog razvoja diljem Hrvatske, odobrena su 73 ulaganja u ukupnoj vrijednosti potpore veće od 378 milijuna kuna.

 

Uz sisačko-moslavačkog župana Ivana Celjaka, ministricu poljoprivrede Mariju Vučković, načelnicu Općine Jasenovac Mariju Mačković svečanom otvorenju vatrogasnog doma sa spremištem i kulturnog centra nazočili su i brojni drugi gosti.

 

 

Foto – Sisačko – moslavačka županija

Foto: Sisačko - moslavačka županija

najčitanije