Otvoren Središnji paviljon sisačke bolnice

imp

251020211635198967.jpeg

Ugrađivanjem povelje o gradnji u temelje 5.travnja 2018.godine, počeli su radovi na izgradnji Središnjeg paviljona sisačke bolnice.
Projekt je vrijedan 132 milijuna kuna, a 88 posto ukupnih ulaganja u novi paviljon čine bespovratna sredstva europskih fondova. Danas ga je svečano otvorio premijer Andrej Plenković, te istaknuo kako je to dio ukupnih aktivnosti Vlade na revitalizaciji Banovine, Siska i Sisačko-moslavačke županije.
„Stoga sam posebno sretan što će 200 liječnica i liječnika, 640 medicinskih sestara i tehničkog osoblja u ovoj paviljonskoj bolnici s 200-godišnjom tradicijom imati prigodu raditi u kvalitetnijim uvjetima i skrbiti o čak 170 tisuća pacijenata koji ovoj bolnici gravitiraju. To se zove nova kvaliteta, nova vrijednost, a ujedno vjerujem da je i ovo doprinos želji Vlade RH da nakon ovog razornog potresa koji je pogodio Banovinu, investiramo i više nego ćemo to raditi u nekim drugim dijelovima Hrvatske jer osjećamo da nam je ovdje potrebna i gospodarska i fizička obnova i demografska revitalizacija, na čemu postojano radi državna tajnica i vaša kolegica ovdje u bolnici dr. Željka Josić. Upravo ovi napori koji uključuju i zdravstvenu skrb dio su ukupnih aktivnosti revitalizacije Banovine, Siska i Sisačko-moslavačke županije.“, istaknuo je premijer.

političari 6 političari 4 političari 2 plenković 3
Ravnatelj Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ dr. Tomislav Dujmenović napomenuo je kako je novi paviljon prvi objekt sisačke bolnice izgrađen nakon 35 godina: „Mi smo ovu zgradu gradili 3 godine, i uz Coronu, i uz potres, ali uz veliku Božju pomoć, uspjeli smo središnji paviljon završiti u cijelosti. Naravno najveće zadovoljstvo imat će naši hitni pacijenti jer ova zgradasadrži objedinjeni hitni bolnički prijem, koji mi do sada nismo imali. Od sada će se svi hitni pacijenti, bez obzira na dijagnozu, pregledati na jednom mjestu. Nakon pregleda trijaže, dijagnostičke obrade, ali na taj način da će se laboratorijski uzorci slati zračnom poštom, da će se radiološka dijagnostika obaviti na odjelu radiologije, koja je zatvorenim hodnikom povezana sa središnjim paviljonom, i nakon što se postavi dijagnoza, liječenje za sve teže bolesnike moći će se nastaviti u istoj zgradi, u prostorima dnevne bolnice. Novi središnji paviljon, nova zgrada, nova medicinska oprema, novi inventar značajno će poboljšati uvijete svih naših djelatnika i omogućit će da se ova bolnica i dalje razvija.“, rekao je ravnatelj bolnice dodajući da novi paviljon raspolaže s više od 200 kreveta.
Ministar zdravstva Vili Beroš naglasio je kako je novi objekt, nakon pandemije koronavirusa i potresa, u funkciji cjelokupne reorganizacije zdravstvenog sustava.

plenković 2 dujmenović beroš
„Danas smo ponosi jer otvaramo jedan novi objekt, novu zdravstvenu infrastrukturu, koja je iznimno važna ne samo za područje vaše županije, nego za cjelokupni hrvatski zdravstveni sustav, pogotovo ako sagledavamo kontekst zbivanja – globalna pandemija, razorni potres, ali i sve ono što se zadnjih mjeseci i godina, dešavalo u našem zdravstvenom sustavu. Stoga želim na početku zahvaliti svima – zdravstvenim djelatnicima, sestrama, liječnicima, ne zdravstvenom osoblju na iznimnim naporima koje su uložili u naš odgovor globalnoj pandemiji, ali isto tako osiguravanju pružanja zdravstvene zaštite nakon razornog potresa. Sjetimo se onih dana, evakuacije naših bolesnika, sjetimo se reorganizacije cjelokupnog zdravstvenog sustava kako bi osigurali adekvatno pružanje zdravstvene pomoći našim građanima i žiteljima vaše županije. Ono što je bitno da ovaj objekt pruža jednu novu dimenziju i kvalitetu zdravstvene zaštite, omogućava širenje palete dijagnostičkih i terapijskih postupaka, omogućava implementaciju novih zdravstvenih tehnologija, omogućava racionalniji zdravstveni sustav. Na kraju ću reći da tema mog mandata se polako pretvara u financijsku stabilnost zdravstvenog sustava.“, rekao je ministar Beroš, ističući kako se postupno ostvaruje financijska stabilnost uz novu kvalitetu zdravstvenog sustava.
Središnji paviljon najveću dobit donijet će pacijentima.

središnji paviljon 4 središnji paviljon 3 središnji paviljon 2 središnji paviljon 1

bolnica paviljon 1 bolnica paviljon 2 bolnica paviljon 3
Ova zgrada ima podrum, pet katova i gotovo 9000 četvornih metara neto bolničkog prostora: podrum u kojem je smještena hemodijaliza, prizemlje u kojem će biti smješten objedinjeni hitni bolnički prijem, prvi kat na kojem će biti smješten laboratorij, na drugom katu će se nalaziti sve ambulante (gastroskopija, kolonskopija, ergometrija, UZV srca, sve internističke i neurološke ambulante),na trećem i četvrtom katu bit će prostori dnevnih bolnica i na petom katu tehnički blok.

najčitanije