Otvoren obnovljen Dom za starije osobe Glina

Dom Za Starije Glina 19

Jučer je u Glini svečano otvorena obnovljena zgrada Doma za starije osobe Glina. Dom je oštećen u potresu nakon čega su korisnici bili smješteni u Lječilištu Topusko gdje im je osigurana sva potrebna njega i skrb. Obnova je počela u travnju prošle godine i bila je to jedna od prvih zgrada javne namjene koja se počela obnavljati.

 

U svečanom dijelu programa vrpcu je prerezao župan Ivan Celjak u društvu ravnateljice Doma za starije osobe Glina Renate Tominović – Ceković, potpredsjednika Vlade i ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branka Bačića, državnih tajnika Margarete Mađerić i Domagoja Orlića i drugih gostiju čime je označen novi početak ove ustanove.
Župan Celjak istaknuo je kako je obnova Doma bila opsežna i zahtjevna, a korišteni su suvremeni sustavi ojačanja konstrukcije.

Dom Za Starije Glina 14

„Kada sada vidimo obnovljenu i protupotresno ojačanu zgradu s novim podovima, stropovima i zidovima, s najmodernijim sustavom grijanja i hlađenja i sa svim najboljim uvjetima za naše sugrađane starije životne dobi, zaista se osjećamo jako lijepo i dobro.“, rekao je župan Celjak.

 

Dodao je kako je i ovoj zgradi, kao i svim zgradama koje obnavlja Sisačko-moslavačka županija, dodana nova vrijednost.
Dom je prije potresa imao kapacitet 79 korisnika, a sada je taj kapacitet 105. Dodana vrijednost ovoj ustanovi je Odjel za Alzheimer i ostale demencije u kojem će biti smješteno oko 20 korisnika. Osim proširenja kapaciteta u ovoj zgradi, prethodno smo uredili još jednu zgradu u istom dvorištu koju smo privremeno namijenili za Dom zdravlja SMŽ u Glini, a tu ćemo zgradu, nakon što vratimo ambulante u njihovu matičnu zgradu, preurediti i prenamijeniti za Dnevni boravak za sve korisnike koji žele dolaziti ovdje i družiti se.“, istaknuo je Celjak.

 

Ravnateljica Doma za starije osobe Gline Renata Tominović – Ceković zahvalila je Sisačko-moslavačkoj županiji i županu Celjaku na velikom doprinosu u obnovi Doma i osiguravanju uvjeta kako bi se korisnici zadržali na području naše županije.

Dom Za Starije Glina 1

U neposrednoj blizini Doma za starije osobe Glina nalazi se županijsko naselje Banovi dvori koje je izgradila Sisačko-moslavačka županija. Kuće će u sklopu naselja koristiti prvo osobe čiji su domovi oštećeni u potresu, a kada se njihove kuće obnove, u županijska naselja bit će smješteni umirovljenici. Tako će se na području grada Gline smještajni kapaciteti za umirovljenike dodatno povećati. Sve 74 kuće su već sada uređene i opremljene namještajem, trenutno se uređuje okoliš te se uskoro očekuje useljenje prvih obitelji. Osim u Glini, svoja vrata uskoro će prvim korisnicima otvoriti i županijska naselja u Petrinji i Sisku.

 

U Sisku će se smještajni kapaciteti dodatno povećati za još 70 korisnika na području Capraga gdje Sisačko-moslavačka županija uskoro kreće s uređenjem zgrade koja će biti ispostava Doma za starije osobe Sisak. Dom za starije osobe prvi put dobiva Moslavina. U Kutini je pri kraju završetak prenamjene dijela zgrade Doma zdravlja za potrebe Doma koji će moći primiti 45 korisnika, a radovi se financiraju iz proračuna Sisačko-moslavačke županije.

 

Dom Za Starije Glina 15

Foto – SMŽ

Foto: Sisačko - moslavačka županija

najčitanije