Otvoren čvor Lipovljani

imp

Hrvatske autoceste u petak su u promet pustile novoizgrađeni čvor i naplatnu postaju Lipovljani na autocesti A3 Zagreb – Lipovac, ukupne vrijednosti radova 45,4 milijuna kuna.
Čvor Lipovljani projektiran je u obliku desne “trube” s četiri kraka te naplatnom postajom. Opremljen je LED rasvjetom, čime će se značajno doprinijeti smanjenju troškova.
Položaj novog čvora Lipovljani diktirala je postojeća infrastruktura u prostoru kao što su prateći uslužni objekt Lipovljani, blizina HŽ pruge, spoj na županijsku cestu Ž3215, kao i pozicija gospodarske zone „Blatnjača“ koja se nalazi između autoceste i željezničke pruge. Ovim spojem na autocestu A3, kao tranzitni pravac, otvaraju se daljnje mogućnosti razvoja gospodarske zone, a samim time stvaraju se i uvjeti za razvoj poduzetništva.
„Otvorenjem čvora Lipovljani, Općina Lipovljani postaje najbliži ulaz u Park prirode Lonjsko polje te osigurava brži pristup gradovima Lipik i Pakrac. Isto tako, otvara se mogućnost izgradnje nove „spojne“ ceste Lipik-Lipovljani, za koju su gradovi Lipik i Pakrac izradili idejno rješenje, te su daljnje projektiranje preuzele Hrvatske ceste. Spojna cesta je od izuzetne važnosti za gradove Lipik i Pakrac, ali i za čitavu Požeško – Slavonsku županiju jer će se njome ovaj kraj kraćim i bržim putem povezati na autocestu.“, rekao je Tomislav Mihotić, državni tajnik za infrastrukturu u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Lipovljani - Mihotic
Naplatna postaja Lipovljani bit će u potpunosti automatizirana, bez blagajnika. Automati na naplatnoj postaji opremljeni su za plaćanje gotovinom, ENC-om, kreditnim i invalidskim SMART karticama. Korisnici do 15. srpnja od 7 do 20 sati na naplatnoj postaji mogu kupiti ENC paket.

foto – hac.hr

najčitanije