Osumnjičeni za pustošenje šuma, zlouporabu položaja i ovlasti te krađu

imp

Policija Natpis2 (1)

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da su 51-godišnjak i 29-godišnjak u razdoblju od lipnja 2020. godine do travnja 2024. godine, na području Topuskog, od privatnih osoba otkupljivali šume, nakon čega su prekoračenjem dozvoljene sječe doznakom ili bez ikakve doznake ili odobrenja nadležnog tijela, koje je za takav oblik eksploatacije drvne mase potreban, posjekli više tisuća stabala, ukupne materijalne vrijednosti od više stotina tisuća eura, priopćili su iz PU sisačko – moslavačke.

 

Nadalje je utvrđeno da je 67-godišnjak, kao zaposlenik trgovačkog društva koje je licencirano za otpremu drvne mase, izdao popratnice u koje je unosio neistiniti sadržaj o porijeklu drvne mase, a sve na poticanje 51-godišnjaka i 29-godišnjaka, čime im je omogućio stavljanje u legalni promet drvne mase puno veće od zakonski dozvoljene.

 

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenih Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku bit će podnesena kaznena prijava, i to protiv 51-godišnjaka i 29-godišnjak zbog kaznenih djela Pustošenje šuma i zbog poticanja na kazneno djelo Zlouporaba položaja i ovlasti, a protiv 67-godišnjaka zbog kaznenog djela Zlouporaba položaja i ovlasti.

 

Daljnjim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su 51-godišnjak i 29-godišnjak, u razdoblju od rujna 2022. do travnja 2023. godine, u dva navrata u šumi na području Topuskog, posjekli i ukrali oko stotinu stabala raznog drveća, čime su nadležne šumarije oštetili za više desetaka tisuća eura.

 

Zbog ove dvije krađe protiv osumnjičenih slijedi posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku.

najčitanije