Osnovane OSIce

imp

261020211635274422.jpeg

Osnovan je Hrvatski savez udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji OSIce. Odluka o osnivanju donesena je 26. rujna ove godine na osnivačkoj skupštini u Maloj Gorici pokraj Siska koju je održalo sedam udruga s područja države.

Osnivači saveza su Udruga Baranjski leptirići (Beli Manastir), Udruga Korak dalje (Daruvar), Udruga Anđeli (podružnica Zagreb), Udruga Kolibrići (Zagreb), UOSI Prijatelj (Metković), UOSI SMŽ (Petrinja) i Udruga Mogu (Split). Sjedište saveza i predsjednik nalaze se u Belom Manastiru, a izvršna direktorica radi iz Splita. Držislav Šušak (Baranjski leptirići) izabran je za predsjednika saveza, a Vesela Bakotić (Udruga Mogu) za izvršnu direktoricu te su oboje ujedno i osobe ovlaštene za zastupanje saveza.

Iz saveza navode da je do odluke o osnivanju došlo zbog dugogodišnjeg nezadovoljstva (ne)djelovanjem države i općom sustavnom, zakonodavnom i društvenom nebrigom za ovu marginaliziranu kategoriju društva, ali i kao posljedica jednako toliko dugog i jakog nezadovoljstva radom trenutno raspoloživih saveza udruga koji bi se trebali skrbiti za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju.

Ističu i kako Udruge osnivači saveza kao i pojedinci koji u istima djeluju od svojih početaka stalno upozoravaju na sve točke u kojima je sustav zakazao, a koje su ih primorale na osnivanje s ciljem da osiguraju minimalne osnovne usluge na svom području.

„Iako mi kao osnivači saveza u svojim organizacijama stalno djelujemo pružajući usluge koje je država dužna pružati, siline truda koje ulažemo u isto nas nisu ugušile do te mjere da zaboravimo čije su ustavne dužnosti osigurati zdravstvenu, pravnu, odgojno obrazovnu i društvenu jednakost osobama s invaliditetom, djeci s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima.”, poručuju iz saveza.
Ciljevi saveza su umrežavanje u svrhu pomoći udrugama, jačanja rada udruga, pomoći pojedincima u ostvarivanju prava, zajedničkih priprema i apliciranja na projekte, dijeljenja i razmjenjivanja znanja, iskustava, organiziranja tribina i edukacija. Osim navedenog jedan od osnovnih ciljeva je i apeliranje, zagovaranje i traženje kvalitetnih, dugoročnih i održivih zakonodavnih okvira u djelu skrbi za ovu populaciju i konačno uspostavljanje decentraliziranog i količinski dovoljnog modela sustavne skrbi za ovu najosjetljiviju populaciju društva.

Sukladno ciljevima djeluju na području demokratske političke kulture, ljudskih prava, međunarodne suradnje, obrazovanja, socijalne djelatnosti, sporta i zaštite zdravlja. Neke od djelatnosti kojima se ostvaruju ciljevi su prikupljanje, obrada i objava podataka, analiza stanja i potreba djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, osnivanje i sudjelovanje u radu tijela za praćenje i predlaganje mjera važnih za ostvarivanje prava djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, suradnja sa stručnjacima, ustanovama i službama na poslovima od interesa za članice, organiziranje stručnih savjetovanja, skupova i seminara, povećanje socijalne uključenosti i integracije djece teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom u društveni život zajednice i drugo.
U savezu smatraju da država i njeni aparati ne čine dovoljno, ne rade dobro i da stalno griješe o Ustav RH. Ističu da svojim radom i djelovanjem žele prokazati čemu savezi moraju služiti.
„Savezi su dužni zastupati svoje korisnike i njihovo dobro a ne stajati na stranu onima koji našu populaciju guraju u sve dublji ekonomski i društveni jaz (čast iznimkama). Savezu se mogu priključiti sve one udruge koje su spremne zagovarati racionalizaciju organizacija civilnog društva, uređivanje zakonodavnih okvira te njegovati i promovirati prave društvene vrijednosti gledajući samo u smjeru dobrobiti krajnjeg korisnika.”, navode iz saveza i poručuju da se sve zainteresirane udruge mogu javiti na mail saveza hsu.osice@gmail.com.

najčitanije