Osmaši iz OŠ Braća Bobetka i Budaševo-Topolovac-Gušće posjetili tvrtke Brodocentar i Applied Ceramics

imp

U sklopu projekta Metalci su (opet) IN a u organizaciji HGK Županijske komore Sisak, učenici završnih razreda osnovnih škola Budaševo-Toplovac-Gušće i Braća Bobetko, posjetili su tvrtke Brodocentar d.o.o. i Applied Ceramics d.o.o.
U Brodocentru su imali priliku vidjeti kako se grade brodovi u jedinom riječnom brodogradilištu u Hrvatskoj, naučiti o plovnosti rijeka i kosom navozu, jedinstvenom u ovom dijelu Europe. U Brodocentru imaju najveću potrebu za bravarima, strojobravarima i variocima.

Dani metaloprerađivača_Brodocentar_3 Dani metaloprerađivača_Applied Ceramics_4

Sasvim drugačiju proizvodnju, imali su prilike vidjeti u tvrtki Applied Ceramics d.o.o., gdje se izrađuju komponente za mikročipove. Iako njihova osnovna sirovina nije metal, zapošljavaju kadrove tehničke struke, uglavnom metaloprerađivačke. U proizvodnji je prisutno dosta manuelnog rada na tokarskim i bravarskim strojevima te rada na CNC strojevima. Iako je konačan proizvod, koji Applied Ceramics plasira na tržište, djeci dosta nejasan, zanimljiva im je bila činjenica da se te komponente nalaze u modernim uređajima koje i sami koriste kao što su mobiteli, računala, satovi i slično.

Dani metaloprerađivača_Applied Ceramics_3 Dani metaloprerađivača_Applied Ceramics_2

Početkom ovog mjeseca u posjetu tvrtkama Lipovac-metal d.o.o. iz Siska i Alas-Info d.o.o. iz Donjeg Vukojevca, bili su učenici Osnovne škole 22. lipnja iz Siska.

Dani otvorenih vrata prva su aktivnost u nizu planiranih koje će se događati idućih godina u sklopu projekta Metalci su (opet) IN. Projekt je pokrenula Strukovna grupacija metaloprerađivača Županijske komore Sisak s ciljem promocije metaloprerađivača i metaloprerađivačkih zanimanja učenicima osnovnih škola, ali i široj javnosti te promicanja tih zanimanja i mijenjanja percepcije o njima kao nedovoljno vrijednima i traženima na tržištu rada.

najčitanije