Osigurani dodatni termini za besplatne UZV preglede

imp

Zbog velikog interesa za besplatne UZV preglede u sklopu preventivne akcije organizirane u povodu Mjeseca borbe protiv raka dojke, odnosno Ružičastog listopada, Sisačko-moslavačka županija uspjela je osigurati dodatne termine kako bi se akcijom obuhvatio što veći broj žena. Redovitim pregledom koji uključuje samopregled, mamografiju te ultrazvučni pregled, rak dojke se može otkriti u ranom stadiju kada su šanse za izlječenje i preživljenje puno veće, stoga se svake godine u listopadu kroz razne javno zdravstvene akcije nastoji ukazati na važnost ranog otkrivanja raka dojke, najčešćeg oblika zloćudne bolesti kod žena u Hrvatskoj.

 

Sve zainteresirane žene za preventivne preglede mogu se prijaviti svaki radni dan od 9.00 do 13.00 sati do 20. listopada ove godine na mobilni telefon 098/322-705.

 

U Domu zdravlja Sisačko-moslavačke županije u Kutini osigurani su dodatni termini. Dva dodatna termina osigurana su i u Neuropsihijatrijskoj bolnici dr. Ivan Barbot Popovača. Pregledi će se provodit i u Općoj bolnici dr. Ivo Pedišić gdje su također osigurani dodatni termini.

 

Dr. Čanak ističe kako se u bolnici kontinuirano tijekom cijele godine pridonosi prevenciji karcinoma dojke radeći mamografske preglede, a do 12. listopada ove ih je godine učinjeno 1581 – samo u kolovozu 217, a u rujnu 350.

„Ukoliko radiolog pri očitanju mamografije uoči promjenu u dojci – ženu zove na žurni UZV pregled koji sam i odradi. Osim toga, svakog 25. u mjesecu za sljedeći mjesec otvara se najmanje 120 UZV termina za UZV dojki i štitne žlijezde koji su namijenjeni potrebitima“, pojašnjava dr. Čanak.

 

Za ruralna područja osigurat će se i dodatni termini preventivnih pregleda mobilnim mamografom, i to 14., 15. i 16. studenog, o čemu će se pravovremeno dostaviti raspored po područjima. Inače, preventivni mamografski pregledi (mamografska snimanja u mobilnom mamografskom vozilu) provodili su se u lipnju i rujnu ove godine. U lipnju se pregled provodio za područje Gline tijekom dva dana (13. i 14. 6.), a obavljeno je 84 pregleda. U rujnu se pregled provodio za područje Hrvatske Kostajnice tijekom dva dana (12. i 13. 9.), a obavljeno je 99 pregleda.

 

„Ovom akcijom želimo potaknuti što više žena da se odazovu na besplatne mamografske preglede, i drago nam je vidjeti da su se prvi osigurani termini popunili. Svjesni važnosti redovitih dijagnostičkih pregleda i činjenice da doslovno spašavaju živote, potrudili smo se svi zajedno u sustavu, u suradnji s liječnicima osigurati dodatne termine“, poručio je sisačko-moslavački župan Ivan Celjak.

 

Sve zainteresirane žene za preventivne preglede mogu se prijaviti svaki radni dan od 9.00 do 13.00 sati do 20. listopada ove godine na mobilni telefon 098/322-705.

 

 

Foto – Sisačko – moslavačka županija

najčitanije