Osigurani besplatni i zdravi obroci za školarce u Hrvatskoj

imp

261020211635279307.jpeg

Europski je parlament na plenarnoj sjednici u srijedu, 27. svibnja podržao odluku o početku i mandatu međuinstitucijskih pregovora u pogledu programa potpore za dostavu voća i povrća, banana te mlijeka u obrazovnim institucijama, koji objedinjuje dva programa potpore, a u kojemu će, zahvaljujući hrvatskoj zastupnici u Europskom parlamentu Marijani Petir, moći sudjelovati i hrvatske škole.

„Ovi programi izraz su europske brige za djecu i njihovu zdravu prehranu u školama diljem Europe“, rekla je govoreći na plenarnoj sjednici zastupnica Petir izražavajući zadovoljstvo što će program omogućiti zdraviju prehranu i hrvatskim mališanima. „Veseli me što je prihvaćen moj prijedlog da se uklone sporni povijesni kriteriji koji su priječili Hrvatskoj kao novoj državi članici da sudjeluje u programu za dostavu mlijeka u školama te je time uklonjena diskriminacija hrvatske djece u odnosu na njihove europske vršnjake“, kazala je Petir pojašnjavajući važnost izmjene kriterija koji omogućuju uvođenje programa i u hrvatske škole.

Naime, kako je zastupnica upozorila, prema analizi Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te Ministarstva socijalne politike i mladih, u Hrvatskoj roditelji više od deset tisuća djece ne mogu svojoj djeci platiti prehranu u školi. „Ovim programom toj će djeci biti osiguran besplatan i zdrav obrok u školi i neće više morati gladovati“, zaključila je.

Program potpore za dostavu voća i povrća, banana te mlijeka nije važan samo za školarce, dapače, njime se otvaraju mogućnosti za lokalne proizvođače hrane da svoje domaće proizvode plasiraju u škole što je za njih novo tržište, pojasnila je zastupnica Petir te dodala: „Očekujem od država članica da to i omoguće i zbog djece i zbog poljoprivrednika, jer domaće je zdravo i domaće je najbolje“.

najčitanije