Oršanić: Prvi zadatak ukloniti građevine opasne po stanovništvo

imp

Davorin Oršanić iz Ministarstva graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine izjavio je u petak kako je uklanjanje urušenih građevina trenutno glavna zadaća na potresom pogođenom području, donosi HINA.
Oršanić, član Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa rekao je u emisiji “Hrvatski radio za Banovinu” da će o građevinama koje su opasne za stanovništvo i treba ih ukloniti odlučivati građevinski inženjeri.
“Ako je oštećeno 40 posto vrijednosti zgrade, onda nema potrebe obnavljati je i uz suglasnost vlasnika ide u rušenje”, kazao je i dodao da će se za takve slučajeve pristupiti zamjenskoj gradnji montažnih, polumontažnih i zidanih građevina.
Za središte Petrinje, gdje su zgrade vrijedne kulturne baštine, Oršanić je istaknuo kako se ne mogu rušiti građevine koje su povijesne vrijednosti, tako da Ministarstvo kulture treba dati stav od gradskoj jezgri i spomenicima kulture.
Vezano za prijavljenu štetu na 41.500 objekata na Banovini Oršanić je naveo kako se planira da se njihova obnova financira iza četiri izvora – EU, krediti, donacije i državni proračun.

Izvor: HINA

najčitanije