Orlić:„Započinje isplata prvih novčanih pomoći po modelu samoobnove“

imp

Domagoj Orlić Vlada

Na jučerašnjoj sjednici Vlade državni tajnik u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Domagoj Orlić podnio je redovito izvješće o stanju na potresom pogođenom području. Orlić je istaknuo kako su radovi na projektima koji su financirani sredstvima Fonda solidarnosti u punom zamahu.

 

„U ovom trenutku je završeno 616 projekata, od toga 258 projekata za javne zgrade i 68 projekata infrastrukture. U fazi izvođenja radova trenutno je 270 projekata obnove javnih zgrada i 183 projekta infrastrukture ukupne vrijednosti 2,3 milijarde eura. Za zagrebački i petrinjski potres ukupno je ugovoreno 1321 projekt, ukupne vrijednosti 3,27 milijarde eura, od čega je iz Fonda solidarnosti EU 1,65 milijardi eura, iz NPOO-a 1,07 milijardi eura, a preostali iznos iz drugih izvora“, rekao je Orlić.

 

 

Počinje isplata prvih novčanih pomoći po modelu samoobnove 

Dodaje kako su trenutno na 74 posto alokacije ukupno dodijeljenih sredstava iz Fonda solidarnosti, a po isplaćenosti sredstava na 46 posto. „Ono što je u planu, do kraja ovog tjedna uvođenje u rad, odnosno otvaranje gradilišta devet zamjenskih obiteljskih kuća. Također započinje isplata i prvih novčanih pomoći po modelu samoobnove, to je novi model samoobnove. Prva je Erste banka donijela novi bankovni proizvod te će naši sugrađani moći otvarati posebni račun gdje će se uplaćivati sredstva za samoobnovu u Erste banci“, otkriva Orlić.

 

Ukupna vrijednost radova na obnovi trenutno 2,44 milijarde eura, istaknuo je državni tajnik Orlić. „Trenutno je u obnovi na području zagrebačkog i petrinjskog potresa ukupno 1202 gradilišta, od toga je 450 vezano na Fond solidarnosti Europske unije, 488 gradilišta nekonstrukcijske obnove, 117 gradilišta konstrukcijske obnove, 139 gradilišta zamjenskih obiteljskih kuća i 20 višestambenih zgrada iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija. Vrijednost radova u obnovi u ovom trenutku iznosi 2,44 milijarde eura“.

 

Najavljuje kako će početkom idućega tjedna biti spremno 13 stanova za useljenje stradalnika iz kontejnerskih naselja. „Programom zbrinjavanja korisnika mobilnih stambenih jedinica, jedan od modela stambenog zbrinjavanja i odnosi se na smještaj korisnika mobilnih stambenih jedinica u državnim stanovima, odnosno u nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske. Za tu namjenu, Državne nekretnine su na raspolaganje stavile 216 stanova od kojih se u ovom trenutku uređuje njih 134. Početkom idućeg tjedna očekujemo prvih 13 stanova spremnih za useljenje“.

 

 

Zaprimljeno 439 ponuda za otkup privatnih nekretnina 

Na samom kraju, Orlić je otkrio kako je APN prikupio 439 ponuda za prodaju nekretnina na području naše županije. „Što se tiče drugog modela zbrinjavanja korisnika mobilnih stambenih jedinica koji se odnosi na otkup privatnih nekretnina od strane APN-a koje će se također koristiti za smještaj, do sada je zaprimljeno 439 ponuda na području Sisačko-moslavačke županije, od kojih za njih 100 nije moguće useljenje zbog stanja u kojem se nalaze. Terenski očevid je napravljen za 267 nekretnina od kojih je za 76 pribavljena i procjena tržišna vrijednost nekretnina, a 35 je u postupku procjene ovlaštenog sudskog vještaka. Također, Ministarstvu je dostavljeno 27 zahtjeva za donošenjem odluke na suglasnost za kupnju nekretnina i u tijeku je njihova priprema, odnosno donošenje. Ukupna vrijednost 27 nekretnina za koje APN traži odluku je u iznosu od 2,5 milijuna eura“.

 

Između ostaloga, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kazao je kako se na području Banovine u procesu obnove i revitalizacije provode projekti vrijednosti 623 milijuna eura.

 

 

Foto – Vlada RH

najčitanije