Okupljanje pripadnika „PJP Pionirski grad 1990“ u Sisku

imp

330467178 728090702127974 5544053083948981743 N

Nakon gotovo 33 godine, u četvrtak 9. ožujka, u Sisku su se ponovno okupili pripadnici Posebne jedinice policije Pionirski grad 1990. – poznatije pod nazivom Kondori. Okupili su se hrvatski branitelji pripadnici ove policijske postrojbe s područja cijele Republike Hrvatske.

 

Bio je dirljiv susret ratnika za Domovinu koji su se vidjeli nakon proteka gotovo 33 godine koji su se u svojim zajedničkim i pojedinačnim razgovorima prisjetili događanja iz tog vremena, ali i osvrnuli na društvo u kojem sada živimo.

Ovo prigodom održan je i Zbor Udruge dragovoljaca posebne jedinice policije 1990. MUP-a RH „Pionirski grad” koju je vodio predsjednik udruge mr. sc. Zvonko Dumančić. S našeg područja u toj jedinici bio je veći broj tada dvadesetogodišnjaka od kojih i sada pokojni Petrinjac Đuro Lovreković.

 

Inicijativu za okupljanje pripadnika ove posebne jedinice policije dao je Tihomir Lavor iz Siska s namjerom i željom da se dokumentiraju sve činjenica njenog nastanka i postojanja, a u aktivno djelovanje da se susret održi uključili su se mnogi dragovoljci Domovinskog rata s ovog područja – Darko Dumbović, Štefo Radanović, Stjepan Kušan i mnogi drugi.

 

Susretu su nazočili tadašnji zapovjednici Posebne jedinice policije Pionirski grad 1990. glavni zapovjednik Dane Trkulja i zapovjednici četa Željko Božina i Goran Kljaić koji su evocirali uspomena i teška ratna događanja obrane Hrvatske iz najranijih dana ratnih djelovanja. Susretu je nazočio i prisutnima se u pozdravnom govoru obratio i načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Luka Pešut.

Iz daleka su u Sisak došli kako bi podržali ovo značajno povijesno događanje Nediljko Genda, predsjednik UHDDR Benkovac, Tomislav Božić, predsjednik Udruge Dragovoljaca MUP 90 – ZNG 91, te ostali hrvatski branitelji koji su u dobi rane mladosti sudjelovali u obrani Hrvatske. Mnogu su ranjeni, te s posljedicama svojih bolesti nastavljaju živjeti u društvu za koje navode da treba još puno učiti iz njihovog zajedništva koje je bilo prisutno u ranim devedesetim godinama.

 

Udruga dragovoljaca posebne jedinice policije 1990. MUP-a RH „Pionirski grad” ima vrlo konkretne planove za daljnje djelovanje koje će se ostvarivati na području cijele Hrvatske, a o aktivnostima koje će se poduzimati na našim područjima redovito će obavještavati zainteresiranu javnost. Kako saznajemo i dalje djeluju na okupljanju članova – pripadnika ove posebne jedinice policije i pozivaju ih da ih potraže na društvenim mrežama i priključe se aktivnom radu.

 

Foto – Arhiva udruge i članova udruge

Foto: Posebna jedinica policije Pionirski grad 1990.

najčitanije