Održana Utrka solarnih automobila SOELA 2022 – do sada najnapetija ikad

Sisačkim ulicama ponovno su se utrkivali solarni automobili na 9. izdanju SOELE 2022. Prva utrka SOELA krenula je 2013. godine s početnih 5 automobila, dok je na ovoj, 9. po redu utrci sudjelovalo čak 21 vozilo iz 17 škola i 1 fakulteta: Tehnička škola Sisak, Elektroindustrijska i obrtnička škola Rijeka, Elektrotehnička i ekonomska škola Nova Gradiška, Srednja škola Slunj, Tehnička škola Karlovac, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Obrtnička i tehnička škola Dubrovnik, Srednja škola Novska, Elektrotehnička i prometna škola Osijek, Industrijsko-obrtnička škola Slavonski Brod, Tehnička škola Slavonski Brod, Industrijsko obrtnička škola Sisak, Srednja strukovna škola Posušje iz BiH, Srednja strukovna škola kralja Zvonimira Knin, Strukovna škola Gospić, Strukovna škola Đurđevac i Elektrotehnička škola Split. Utrka uključuje sudionike iz cijele države pa i regije Utrka je poprimila i regionalni karakter jer su na njoj sudjelovali i učenici iz spomenute škole iz Bosne i Hercegovine. “Iznimno mi je zadovoljstvo kad vidim ovako punu dvoranu mladih ljudi koji su spremno prihvatili ovaj naš projekt Utrke solarnih automobila i neumorno rade svih ovih godina. Svima se zahvaljujem i pozivam vas sve na iduću, jubilarnu 10. Utrku solarnih automobila kad ćemo napraviti najveći spektakl do sada.” rekao je ravnatelj RCK Tehničke škole Sisak, Davor Malović, uz posebne pohvale organizacijskom timu Tehničke škole Sisak.

 

Podsjetimo, u sklopu prijave za natjecanje na utrci SOELA svaka natjecateljska ekipa (škola) mora napraviti solarni automobil od istih zadanih tehničkih komponenti te u okviru redovnog nastavnog procesa zajedno sa svojim mentorima projektirati oblik solarnog automobila i ugraditi zadanu opremu. SOELA ima za cilj razvoj novih inovativnih izvannastavnih aktivnosti kojima se potiče primjena obnovljivih izvora energije za napajanje vozila, primjena novih metoda za obrazovanje učenika, koja će im dati specifična znanja kako bi bili konkurentniji na tržištu rada, poboljšanje standarda realizacije praktične nastave atraktivnim programom izrade solarnog električnog automobila itd. U svoje aktivnosti i nastavne metode Tehnička škola Sisak želi uključiti cijelu Hrvatsku i sve njezine građane željne usvajanja naprednih znanja i vještina – a održana „SOELA 2022“ samo je jedan od elemenata cijelog projekta Znak za start 9. Utrke solarnih automobila SOELA 2022 ispred Hotela Panonija dao je sisačko-moslavački pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, investicije, razvojne projekte i fondove EU, Darjan Vlahov: “Sisačko-moslavačka županija i Tehnička škola Sisak već 9 godina organiziraju ovu Utrku solarnih automobila i ovim putem čestitam Tehničkoj školi Sisak i svima koji su sudjelovali na ovom organizacijski veoma izazovnom projektu. Zahvaljujem svima na organizaciji i što su dali sebe u ovaj projekt.” Ovom prigodom Darjan Vlahov je svima čestitao i Dan Sisačko-moslavačke županije.

 

Sudionici Utrke natjecali su se u dvije kategorije: zadanom i slobodnom stilu. Pobjednička ekipa 9. Utrke solarnih automobila u zadanom stilu je Elektrotehnička i prometna škola Osijek. Drugo mjesto osvojio je tim Srednje strukovne škole kralja Zvonimira Knin, a treće mjesto tim Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik. U slobodnom stilu prvo mjesto osvojio je tim Elektrotehničke škole Split. “Svakako ćemo sudjelovati i na sljedećoj, jubilarnoj Utrci solarnih automobila. Vjerojatno ćemo napraviti još jedno vozilo. Sad su iskustva tu, vještine smo savladali, a ostaje samo poboljšanje tehničkih karakteristika, mase vozila. Sudionici smo SOELE od prve trke, kad je sudjelovalo samo 5 škola. Tada je pobjedu odnio domaćin, Tehnička škola Sisak, a mi smo osvojili nagradu za najbolji dizajn. Tako smo od dizajna išli prema poboljšanju tehničkih karakteristika, a pobjednici smo bili već i 2018. godine.” ponosno je istaknuo mentor pobjedničke ekipe iz Elektrotehničke i prometne škole Osijek, Mirko Mesić.

 

Nagradu za najbolji dizajn ove godine je dobila Strukovna škola Đurđevac.

Foto:

najčitanije